Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsungs tvättmaskinsfilter skyddar haven och oss

Samsung Less Microfiber Filter är ett nytt, separat tvättmaskinsfilter utformat för att avsevärt minska utsläppen av mikrofibrer och mikroplaster under tvättcykler.

Skrivet av / 2023-06-22 - 09:00
Samsungs tvättmaskinsfilter skyddar haven och oss

Samsung Less Microfiber Filter har en monterbar design som gör att det kan användas med standardmodeller av tvättmaskiner, oavsett varumärke.

För att göra det möjligt för kunder att minska utsläppen av mikrofibrer från sin tvätt, utvecklade Samsung först Less Microfiber Cycle, ett tvättprogram som minskar utsläppet av mikrofiber med upp till 54 procent, delvis genom att utnyttja Samsungs egenutvecklade Ecobubble-teknik. Användandet av EcoBubble-tekniken för att lösa upp och absorbera tvättmedel minskar, enligt Samsung, energiförbrukningen med upp till 70 procent, vilket resulterar i minskad nedbrytning hos kläderna, som i sin tur minskar utsläpp av mikrofiber.

Less Microfiber Filter kan, enligt Samsung, fånga upp till 98 procent av de mikrofibrer som frigörs under ett tvättprogram. Filtret behöver rengöras ungefär en gång i månaden och genom att ansluta filtret till SmartThings kan man själv övervaka hur fullt filtret är och få varning när det är dags att rengöra.

Samsung Less Microfiber Filter. Foto: Samsung

Less Microfiber Filter finns att köpa nu i Korea och Storbritannien, och kommer att bli tillgängligt i Norden under årets tredje kvartal.

– Då utsläppen av mikroplaster i våra hav fortsätter att öka har Samsung arbetat med Ocean Wise och Patagonia för att konstruera teknik som kan minska utsläppen av mikroplaster som kommer från våra vardagsliv. Med innovationer som Less Microfiber Filter och Cycle, möjliggör Samsung ”Everyday Sustainability” i ett bredare utbud av produkter och gör miljömedvetna dagliga rutiner till en självklarhet hemma, säger Moohyung Lee, Executive Vice President och Head of R&D Team of Digital Appliance Business på Samsung Electronics.

Grundigs filter kallas FiberCatcher och är inbyggt i tvättmaskinen. Foto: Grundig

Grundig först på banan med filter

Grundig lanserade våren 2022 GWP 89619 WW som världens första tvättmaskin med integrerat mikrofiberfilter, som minskar utsläppet av mikroplast i vattnet. Enligt Grundig får vi årligen i oss upp till 250 gram mikroplast och de menar att det är dags för förändring – nu kan vi börja med att bryta mikroplastcykeln i hemmet.

Varje gång du tvättar dina syntetkläder frigörs små mikrofibrer som hamnar i vattnet och de tar sig så småningom till havet där de kan orsaka betydande miljöskador. I slutet av cykeln hamnar mikroplasten i vår mat, och vi får i oss den.

Grundig berättar att FiberCatcher-tekniken bara aktiveras för tvättprogrammen Syntetplagg, Skjortor och Sportkläder/Goretex för att se till att endast syntetmikrofibrer – som för närvarande är det största problemet för havet – filtreras bort och inte hamnar i våra hav. Enligt Grundig minskar föroreningen av avloppsvattnet med mikrofibrer med upp till 90 procent med FiberCatcher-tekniken.

98 procent av FiberCatcher-filtret är tillverkat av återvunnet material och filtret är designat för att hålla i upp till sex månader (26 användningar). När filtret är fullt blinkar FiberCatcher-lampan när ett av de tillämpliga programmen väljs och det är dags att återvinna filtret och sätta i ett nytt.

Öppen teknologi

Företaget Arcelik, som står bakom varumärket Grundig, visade faktiskt upp en tvättmaskin med mikrofiberfilter redan 2019 och planen var att lansera produkten 2020. Pandemin innebar dock att lanseringen försenats och först 2022 gjorde Arcelik och Grundig tekniken tillgänglig för konsumenter. Arcelik har även gjort sin teknologi tillgänglig för sina konkurrenter i hopp om ytterligare innovation.

– Som ett företag med ett globalt fotavtryck, med produkter och tjänster i 146 länder, gjorde vi det till vår mission att göra allt som står i vår makt för att göra en förändring när tiden rinner ut i kampen mot miljökatastrofer i allmänhet och klimatkatastrofer i synnerhet, säger Hakan Burgurlu, VD Arcelik.

Arja Lundgren, Electrolux, visar företagets mikroplastfilter på Elon Expo ifjol. Foto: Ola Larsson

Electrolux först med separat filter

En mycket intressant produkt som visades upp i Electrolux monter på Elon Expo i juni 2022 var E9WHMIC1 – ett mikroplastfilter som borde kunna anslutas till i princip vilken tvättmaskin som helst (Electrolux anger att det kan användas med vilken Electrolux, AEG eller Husqvarna tvättmaskin som helst) för att minska mängden mikroplastfibrer som går ut i tvättmaskinens avloppsvatten.

Mikroplastfiltret, som monteras på väggen vid tvättmaskinen, lanserades den 31 mars 2022 och anges fånga upp till 90 procent av alla mikroplastfibrer som släpps ut ur syntetiska kläder vid tvätt.

Arja Lundgren, Electrolux, berättade att filtret indikerar när det är fullt och det är dags att rengöra det med hjälp av den medföljande rengöringsborsten, och kasta de uppsamlade mikroplastfibrerna i hushållssoporna. Enligt Electrolux håller ett filter i cirka sex månader, beroende på konsumentens tvättrutin, och filterkassetter finns att köpa som tillbehör, varvid den förbrukade kassetten placeras i plaståtervinningen.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lås upp med Apple Watch

Ny airfryer från Wilfa

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen