Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Pour over-kaffe för konnässören med xBloom

xBloom är en helautomatisk pour over-kaffemaskin som optimerar bryggningen för varje kapsel.

Av / 2023-08-10 - 10:00
Pour over-kaffe för konnässören med xBloom

För de som föredrar droppkaffe, även kallat pour over-kaffe, istället för espresso och är på jakt efter en automatisk maskin kan xBloom vara svaret.

Kaffemaskinen xBloom är försedd med inbyggd kvarn och vid själva bryggningsprocessen är det inte bara så att vattnet rinner ner, som i de flesta maskiner, utan det hälls över kaffet på ett speciellt sätt, enligt ett speciellt mönster.

Hur fungerar det?

Kapslarna till xBloom (som är tillverkade av nedbrytningsbart sockerrör) innehåller ett kaffefilter i papper samt rostade kaffebönor, och de är försedda med en RFID-tag som berättar för maskinen hur bryggningsprocessen skall gå till.

Man placerar kapseln på toppen av maskinen, så att RFID-tagen läsas av, sedan häller man i bönorna och placerar kapseln under kvarnen. Maskinen justerar automatiskt temperatur, förhållande mellan kaffe och vatten, malningsgrad och hällningsmönster, för att säkerställa att kaffet smakar precis så som företagets rostningspartner tänkt att det ska.

xBloom-2 xBloom-3 xBloom-4 xBloom-5
<
>
xBloom. Foto: xBloom

Vad är pour over?

Pour over är traditionellt sett en manuell bryggmetod som erbjuder full kontroll och som kan ge mycket bra resultat. Vid bryggning använder man i regel endast en kaffetratt, en kaffekopp (eller kanna) och kaffebönor, samt en kaffekvarn. För att få ett bra resultat använder många även en våg (för att använda korrekt mängd kaffe) och en termometer (för att ha koll på vattnets värme).

Pour over är en mer tidskrävande process jämfört med många andra sätt att göra kaffe, men förespråkarna menar att det är en utmärkt bryggmetod för att lyfta fram de mer subtila och komplexa smakerna hos kaffebönorna.

Men för att få ett perfekt resultat måste man alltså hålla koll på en del saker före och under själva bryggningen – som malningsgrad, vikt på det malda kaffet, vattentemperatur och hällteknik.

Och det är detta som xBloom menar att man gör med sin nya kaffemaskin, där vem som helst på ett mycket enkelt sätt, med en knapptryckning, kan få en perfekt kopp pour over-kaffe.

Vill man använda egna kaffebönor kan man använda den tillhörande appen för att ställa in alla parametrar vid bryggning.

Pour over eller espresso?

En stor skillnad jämfört med espresso (där man använder tryck istället för gravitation när vattnet passerar genom kaffet) är att förhållandet mellan vatten och kaffe i espresso är ungefär 2:1 (man använder alltså dubbelt så mycket vatten som kaffe) medan det i pour over är ungefär 15:1.

Denna skillnad, samt det faktum att vattnet under kort tid trycks genom kaffet istället för att under längre tid rinna genom kaffet, gör att espresso och pour over verkligen är två sidor av samma mynt – vilket man tycker är bäst är upp till var och en att själv avgöra…

Pris och tillgänglighet

Kaffemaskinen xBloom är tillgänglig, i svart eller silver, idag i USA och Kanada (110/120v) och kostar 799 dollar. På företagets hemsida www.xbloom.com står att den kommer erbjudas på andra marknader inom kort.

På hemsidan kan man även köpa – eller prenumerera på – kaffekapslar, och idag erbjuds 19 olika sorter som kostar 13-20 dollar för åtta kapslar (alltså 1,6-2,5 dollar per kopp).

Läs också LG lanserar dubbelespressomaskin LG lanserar espressomaskinen Duobo, som världens första med extraktionssystem för två kapslar.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen