Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya Tado X-serien är moderniserad och expanderad

Det smarta uppvärmnings-styrsystemet får stöd för Matter och Thread.

Av / 2024-05-16 - 11:58
Nya Tado X-serien är moderniserad och expanderad

Vi har alla känt i plånboken vad som händer när elpriserna rusar iväg och uppvärmningskostnaderna plötsligt blivit en betydande post i hushållsbudgeten. Där kommer Tado in med sitt uppkopplade styrsystem för värmen. Det består av termometrar, termostater och värmepumps-styrning. Nu uppgraderas hela serien till att få stöd för framtidens smarta hem-protokoll Matter.

Foto: Tado

Den nya Tado X-serien innehåller:

Foto: Tado

Smart Thermostat X

Ersätter en traditionell termostat för att styra värmepannor, zonventiler eller golvvärme. Den fungerar med traditionella mekaniska reläer eller digitala Opentherm-lösningar. Naturligtvis fungerar den även tillsammans med Smart Radiator-enheter. Denna modell är trådad, men det kommer en trådlös modell senare i år.

Foto: Tado

Heat Pump Optimizer X

En ny produkt i serien som jobbar tillsammans med en värmepump för schemaläggning, optimering och fjärrstyrning med appen. Tillsammans med Tados elpris-tjänst kan värmepumpen ta hänsyn till elpriset när den avgör vid vilka tider den ska köras. Produkten fungerar idag med tillverkare som Atlantic, Vaillant, Saunier Duval och Fujitsu, med fler tillverkare som exempelvis Panasonic längre fram.

Foto: Tado

Smart Radiator Thermostat X

Element-termostaten har fått en ny platsbesparande form jämfört med den tidigare modell vi testat. Dessutom har den nu en högupplöst pekskärm som gör den trevligare att använda, samt att den nu har ett batteripack som kan laddas med USB-C istället för engångsbatterier.

Läs också Tado Smart Radiator Thermostat V3+ Ett smidigt sätt att anpassa hemmets värme efter omständigheterna, om du betalar extra.

Wireless Temperature Sensor X

En central mätpunkt för att kontrollera värmen i rummet, exempelvis tillsammans med flera element-termostater. När den trådlösa Thermostat X släpps kommer enheterna att kunna samarbeta för styrningen.

Foto: Tado

Bridge X

Den nya serien använder som sagt den nya smarta hem-standarden Matter som använder protokollet Thread. Har man en Apple Homepod så har man redan en Thread-router, men annars behövs en Bridge för att koppla samman allting och göra det styrbart på distans. Tack vare kompatibiliteten kan systemet styras med röstassistenter som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri.

Pris och tillgänglighet

  • Heat Pump Optimizer X – 3 059 kronor
  • Smart Radiator X – 1 225 kronor  
  • Smart Radiator Thermostat X med Bridge Starter Kit X – 1 959 kronor
  • Smart Radiator Thermostat X Quattro pack – 4 469 kronor
  • Bridge X – 865 kronor
  • Smart Thermostat X – 1 835 kronor
  • Smart Thermostat X med Bridge X Starter Kit – 2 429 kronor
  • Wireless Temperature Sensor X – 1 225 kronor
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Lovar kaffe med baristakvalitet

Ljud & Bild
Rulla till toppen