Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Navimow I-serien lovar smarta gräsklippare till lågpris

Segways klippare skippar kabeln och använder hybridnavigering för att hitta i trädgården.

Av / 2024-03-01 - 15:01
Navimow I-serien lovar smarta gräsklippare till lågpris

Som vi tidigare rapporterat kommer den en ny I-serie med robotgräsklippare från Segway. Modellen vi då hade fått nys om var Navimow i108, men vid den officiella lanseringen visade det sig att det även kommer en ännu billigare Navimow i105-modell. Nu börjar vi prata priser som gör att de som tidigare varit intresserade, men tyckt det var lite väl dyrt, kan tänkas slå till.

Läs också Robotgräsklippare till budgetpris Robotgräsklippare med satellitstyrd precision till ett budgetvänligt pris.

Tidigare modeller har varit avsedda för större trädgårdar man kan ha när man bor på landet och den större kapaciteten är kostsam. De nya modellerna är avsedda för husägare i förorterna där man har förhållandevis små trädgårdar. Klipparna är i princip identiska förutom kapaciteten, där i108 klarar upp till 800 kvadratmeter, medan i105 med sitt mindre batteri ska orka med 500 kvadratmeters gräsmatta.

På ovansidan finns ett tydligt vred för att ställa klipphöjden. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Förutom det tilltalande priset är nyheten med serien den intelligenta hybridnavigeringen. Den kompletterar GPS-navigeringen med en AI-driven kamera som kan lista ut var den är med hjälp av visuella landmärken. Därmed slipper man problem när klipparen inte har fri sikt till satelliterna.

Automatiskt genererad karta över trädgården (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vid demonstrationen visades hur man inte ens behöver köra runt klipparen manuellt för att mappa upp trädgården vid första användningen. Det var bara att köra klipparen till en långsida av gräsmattan och trycka på ”auto”. Navimow-klipparen åkte glatt ett varv runt planen helt automatiskt och visade sedan en komplett karta. Detta funkar åtminstone när det finns en tydlig visuell gräns mellan där det ska klippas och inte.

Klipparen är väderskyddad och har rejäla drivhjul (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Tack vare den intelligenta kameran menar Segway att I-serien kan känna igen dubbelt så många föremål som konkurrenterna och undvika dem vid klippning. Så länge föremålet, eller hålet för den delen, har en kontrasterande färg mot gräset ska klipparen kunna identifiera det som ett främmande objekt.

Vad som inte trycks så mycket på i marknadsföringen, men som imponerade stort på oss är hur tyst den är. Den låter inte mycket mer än en elektrisk tandborste, vilket alla grannar säkert kommer att uppskatta.

Klipparna kan även kompletteras med tillbehör som ”garage” för att skydda den under laddningen och en 4G-modul om man inte har wifi-täckning i hela trädgården.

Pris och tillgänglighet

Båda klipparna finns att köpa nu. Segway Navimow i105 finns i större byggvaruhus i Skandinavien för 11 999 kronor. Navimow i108 kostar 15 999 kronor och kan köpas hos auktoriserade återförsäljare som man hittar på deras hemsida.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Läs också:

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Lovar kaffe med baristakvalitet

Ljud & Bild
Rulla till toppen