Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kabelfria robotgräsklippare från Husqvarna

Husqvarna Nera robotgräsklippare behöver inte kantkabel och de fungerar i branta sluttningar.

Skrivet av / 2023-02-15 - 15:43
Kabelfria robotgräsklippare från Husqvarna

I april kommer Husqvarnas första Nera robotgräsklippare för privatmarknaden, där du inte längre behöver lägga kantkabel, så kallad begränsningskabel, runt tomten. De använder nämligen satellitbaserade navigationssystem för att hitta runt på din gräsmatta.

Husqvarna 430X Nera lifestyle 3
Klippare utan kabel: Husqvarna Nera. Foto: Husqvarna

Den använder det europeiska EPOS-systemet för att manövrera, enligt pressmeddelandet. Men Oddmund Ihle, produktexpert på Husqvarna, sa under tisdagens presslansering att gräsklipparna är i kontakt med flera satellitsystem, inklusive det amerikanska GPS-systemet. Detta säkerställer att det alltid finns satelliter i sikte.

Triangulering

I sig ger detta en noggrannhet på endast 1–2 meter, vilket är för dåligt för gräsklippning. Därför följer det också med en liten referensstation som monteras på taket, eller ett annat högt ställe med utsikt över tomten. Denna kommer också att koppla upp sig till satellitsystemen och kommer att vidarebefordra informationen till gräsklipparen som en radiosignal.

När gräsklipparen har kontakt både med satelliterna och referensstationen kan den använda triangulering för att veta exakt var den är, nu med en noggrannhet på 2-3 centimeter.

Husqvarna 430X Nera
Husqvarna 430X Nera. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kabelfria tillbehör

För att Nera-gräsklipparna ska fungera utan kabel måste en EPOS-modul köpas separat och monteras ovanpå gräsklipparen. Du måste inte göra detta, för gräsklipparna fungerar också med kabel i marken, som andra robotgräsklippare.

Du måste välja om du vill använda kabel eller satellit, eftersom gräsklipparna inte kan använda båda omväxlande. Det är lite synd, för det skulle vara trevligt att bara behöva lägga kabel där det är satellitskugga.

För att robotgräsklipparen ska kunna klippa gräsmattan utan begränsningskabel, behöver den ha satellittäckning. Därför är det viktigt att du, tillsammans med en återförsäljare, ser över och kontrollerar att tekniken fungerar i hela trädgården innan du utför installationen. Är satellittäckningen inte tillräcklig, passar en robotgräsklippare med begränsningsslinga bättre för din trädgård.

Husqvarna 430X Nera lifestyle
Husqvarna Nera klättrar branta backar med upp till 50 procents lutning. Foto: Husqvarna

AIM-teknik

Med hjälp av AIM-teknologin får du en virtuell karta över din installation och kan skapa och styra virtuella zoner i appen Automower Connect på ett enkelt sätt – utan att behöva justera din befintliga installation. Samtliga NERA-klippare har även så kallad GPS-stödd navigering, en funktion som bland annat hjälper klipparen att hitta till alla delar av installationen. Den GPS-stödda navigeringen betyder dock inte att klipparen kan köra utan begränsningsslinga. I standardutförandet kräver samtliga NERA-klippare installation av begränsningsslinga. NERA-klipparna kan dock utrustas med trådlös teknik genom Husqvarna EPOS Plug-in Kit och med det tillbehöret kan man alltså ha en virtuell installation utan begränsningsslinga.

Branta backar

Husqvarnas robotgräsklippare kan köra i backar med en lutning på upp till 50 procent. Det är hela 26,6 grader, vilket är brant. Som jämförelse har större delen av skidhoppsbacken i Holmenkollen en lutning på 30,8 grader.

Föremål i vägen

Gräsklippare upptäcker föremål som ligger kvar på gräsmattan, till exempel en hink eller barncykel, och undviker därmed det.

På vår fråga om det kan känna igen djur, som igelkottar, var svaret något vagt: ”Det är väldigt viktigt för oss, och vi arbetar med det.” Men det framkom i alla fall att bladet på undersidan är ledat och omedelbart fälls in om det träffar något hårt, och att det inte heller går hela vägen till gräsklipparens kant.

Gräsklippare ska kunna undvika föremål i storlek med en tennisboll.

”Men eftersom igelkottar är nattdjur är det säkraste du kan göra för dem att klippa gräsmattan under dagen.”

Foto: Geir Gråbein Nordby

Appstyrning

Gräsklipparna styrs med appen Automower Connect, och här kan du även markera zoner du vill ska klippas eller undvikas. Schemaläggning kan också göras här.

Tre modeller

Husqvarna Nera finns i tre modeller, som alla stöder satellitsystemet EPOS. Husqvarna Automower 430X Nera och 450X Nera kan klippa gräsmattor på upp till 3200 respektive 5000 kvadratmeter. De har också inbyggd SIM-kortläsare för anslutning till 4G och 5G. Den mest prisvärda modellen, 320 Nera, stöder bara WiFi, så du bör se till att ha bra internettäckning på din tomt. Det fungerar optimalt för gräsmattor upp till 2200 kvadratmeter.

Fotl: Geir Gråbein Nordby

Husqvarna Nera: tillgänglighet och pris

Husqvarna Automower Nera kommer att finnas tillgänglig runt april. Rekommenderade priser är 32 500 kr för 320 Nera, 41 900 för 430X Nera och 55 900 för 450X Nera.

Satellitpaketet EPOS Plug-in kit, inklusive referensstation, kostar ytterligare 16 500 kronor.

Som jämförelse kostar Segway Navimow med liknande funktioner från 1500 till 2700 euro. Med andra ord halva priset av vad Husqvarna vill ha för sina, och VisionFence-sensorn som gör Segway trådlös bara 300 euro, jämfört med 16 500 kronor för Husqvarnas satellitpaket. Om Husqvarna är värd det extra priset kommer vi snart att få reda på.

Mer info: husqvarna.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

Husqvarna Nera gräsklippare för villan

X30 Ultra är nya toppmodellen från Dreame Technology

Robotgräsklippare till budgetpris

Snabb kombinerad tvätt/tork från LG

Två-i-ett-lampa för inom- och utomhus

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen