Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ecoloc ökar hållbarheten för mat i kylskåpet

Genom att ta död på skadliga bakterier klarar sig ingredienser och matrester mycket längre

Av / 2023-12-16 - 10:00
Ecoloc ökar hållbarheten för mat i kylskåpet

Något det talats allt mer om de senaste åren är matsvinn. Både att affärerna slänger fullt ätbar mat bara för att bäst före-datumet passerats, och alla matrester som vi slänger hemma. Vi har nog alla hittat en bortglömd burk längst in i kylskåpet med förra veckans middag, som nu blivit oätlig. Svenska EcoLoc säger sig ha, om inte en lösning, så åtminstone ett sätt att reducera problemet.

Varje gång som mat kommer i kontakt med cirkulerande luft, eller du rör vid den med händer, blir den kontaminerad, något som sätter igång nedbrytningsprocessen, berättar Johan Tingsborg på EcoLoc.

Företagets lösning är en bakteriedödande lampa, som använder samma ultravioletta ljus som sjukhusen använder för att desinficera hela rum. Tekniken kan uppnå snudd på 100-procentig desinfektion och är utvecklad av företaget PureFiz Technologies som tidigare använd den för att rena vatten.

Foto: EcoLoc

Vi ser att den här tekniken kan användas i kylskåp och faktiskt förbättra deras kärnfunktion. Men nu kan vi minska matavfallet snabbare genom att implementera tekniken i en köksprodukt direkt till konsumenten som kan användas i kombination med kylskåpet”, säger Rune Torbjörnsen, VD för PureFize Technologies.

Produkten består dels av lampan, dels lock som passar till IKEA:s matlådor i 365-serien, så att man ska slippa köpa speciella matlådor. När man fyllt burken sätter man på locket och lägger på lampan, som sedan tar död på alla föroreningar på tre minuter.

Pris och tillgänglighet

EcoLoc finns som ett startpaket med UV-lampan samt tre stycken lock för 1 790 kronor. Man kan även köpa till 3-pack med lock för 349 kronor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Powerbanks exploderar

Värsting-robot-dammsugare från Roomba

Roborock släpper nya skaftdammsugare

Äger du den här powerbanken från IKEA?

Roborock Qrevo S rengör sig själv

Lättinstallerat smart lås från Aqara

Autentisk pizza på mindre utrymme

Bertazzoni patenterar Air-Tec

Smarta husdjursprodukter från Philips

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Rulla till toppen