Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Narwal Robotics lovar enklare dammsugning

Kinesiska Narwal tillverkar robotdammsugare, och de verkar ha löst några av de hårigaste problemen.

Av / 2024-01-11 - 15:43
CES 2024: Narwal Robotics lovar enklare dammsugning

Utställningshallarna på CES-mässan i Las Vegas är fyllda av robotar. Och inte minst dammsugare. Vi träffade bland annat kinesiska Narwal Robotics, baserade i Hong Kong men på väg in på den skandinaviska marknaden. De hade några idéer som verkade originella.

 

Robotdammsugare kan automatiskt dammsuga dina golv utan att du behöver göra någonting. Tills de får stopp eller tills den lilla dammbehållaren är full. Narwal-folket hävdar att de har löst de problem som oftast sätter dammsugaren ur spel. Kärnan är en speciell utformning av trumman som drar upp dammet. Det innebär att hår automatiskt transporteras till ena sidan av trumman och hamnar i dammbehållaren istället för att blockera trumman. Om det fungerar ser det ut som en bra idé för oss med långhåriga husdjur!

Läs också Lika men ändå så olika Hur stor skillnad kan det egentligen vara på robotdammsugare som dammsuger och moppar dina golv? De fyra deltagarna i höstens grupptest är, förvånade nog, rätt olika.

En annan funktion som utställarna var stolta över var att dammet i kammaren komprimeras med vakuum, så att roboten inte behöver tömmas lika ofta.

PXL_20240109_190048261 PXL_20240109_185933400 PXL_20240109_190022429
<
>
I stället för att fastna transporteras håret bort från trumman. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Narwal-roboten finns i två versioner: en standardmodell och en lyxversion med en dockningsstation, där dammbehållaren töms och vattenkammaren för moppen fylls upp, så att det tar längre tid innan man själv behöver tömma dammsugaren.

(Foto: John Alex Hvidlykke)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Rulla till toppen