Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ny toppmodell från Xiaomi lanseras globalt

Xiaomi Mi 11 var den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Nu går den snart att köpa i Sverige.

Av / 2021-02-08 - 16:37
Ny toppmodell från Xiaomi lanseras globalt

Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Xiaomi är inte så stor på våra breddgrader, men deras senaste toppmodell, Xiaomi Mi 11, var faktiskt den första mobilen i världen som utrustades med Qualcomms senaste Snapdragon 888-processor.

Mobilen presenterades för den kinesiska marknaden i slutet av december och har gått att köpa i Kina sedan i januari, men nu har turen kommit till resten av världen, inklusive de skandinaviska länderna.

Och även om Xiaomi har en lång väg att gå om de ska bli lika kända bland svenska användare som deras kinesiska kollegor från Huawei och OnePlus, så är det inte alls otänkbart att just Xiaomi Mi 11 kan bli mobilen som ger världens just nu tredje största mobiltillverkare sitt genombrott på den svenska marknaden.

Läs också Trump drämmer till Xiaomi Nio nya kinesiska teknikföretag nu blockerade från amerikanska investerare

Mycket för pengarna med Xiaomi Mi 11

Det här är nämligen en tvättäkta flaggskeppsmobil till ett riktigt rimligt pris: bara 800 euro (lite drygt 8 000 kronor) får man ge för den dyraste modellen i serien.

Och för pengarna får man mycket av allt.

Xiaomi Mi 11 har en 6,81-tums AMOLED-skärm med WQHD+-upplösning (3200 x 1440), vilket motsvarar en bildskärpa på så mycket som 515 ppi. Dessutom har skärmen en adaptiv uppdateringsfrekvens på 120 Hz (precis som Samsung Galaxy S21 Ultra och Galaxy S21+), HDR10+ och en maximal ljusstyrka på 1500 nits.

Skärmen har dessutom en otroligt hög touch-samplingsfrekvens på 480 Hz, vilket innebär att pekfunktionen ska vara extremt exakt och på samma gång har den gjort det möjligt för Xiaomi att bygga in en monitor i skärmen som kan mäta användarens hjärtfrekvens!

Skärmen är gjord av Gorilla Glass Victus, samma material skyddar även telefonens baksida.

Under skärmen sitter alltså en Snapdragon 888-processor från Qualcomm samt 8 GB LPDDR5 RAM och antingen 128 eller 256 GB inbyggd lagring. Och naturligtvis stöder Xiaomi Mi 11 både 5G och Wi-Fi 6.

Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 har måtten 164,3 x 74,6 x 8,06 mm och väger 196 g. (Foto: Peter Gotschalk)

En filmstudio i fickan

Som så många andra mobiltelefontillverkare brukar Xiaomi satsa hårt på att få ut det mesta ur kameran, vilket redan har resulterat i utmärkta mobilkameror, till exempel förra årets Xiaomi Mi 10 Pro som vi utsåg till Bästa köp i vårt stora test av kameramobiler 2020.

Den nya toppmodellen har en 108 Mp vidvinkelkamera (f/1,85 OIS), 13 Mp 123° ultravidvinkel (f/2,4) och en så kallad telemakrolins på 5 Mp. Frontkameran är på 20 Mp.

Xiaomi Mi 11 har en 108 Mp vidvinkelkamera (f/1,85 OIS), 13 Mp 123° ultravidvinkel (f/2,4) och en så kallad telemakrolins på 5 Mp (Foto: Xiaomi)

Xiaomi säger själva att de har utvecklat ett antal funktioner för kameran som ska göra det så enkelt som möjligt för användarna att spela in video och ta bilder med helt unika resultat.

Om man spelar in video kan med en snabb tryckning använda funktioner som Magic Zoom (som simulerar filmmagi genom att skapa en illusion att både zooma in och ut samtidigt) eller Parallel World (som spegelvänder bilden som om man filmade sin egen version av Inception). Kameran har dessutom filmfilter som Summer, Fantasy och Mystery – som vi känner igen från Sony Xperia 1 II och Cinema Pro-appen.

Ljudet är utvecklat i samarbete med Harman/Kardon och Xiaomi Mi 11 har inbyggda stereohögtalare samt stöder anslutning av två Bluetooth-enheter samtidigt. I praktiken innebär det att två personer kan lyssna på samma musik från mobilen med vart sitt par hörlurar.

Pris och tillgänglighet

Xiaomi Mi 11 finns i färgerna Midnight Grey och Horizon Blue. Vi känner ännu inte till skandinaviska priser eller exakt lanseringsdatum, men det rekommenderade priset för modellen med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt lagringsutrymme är 750 euro, medan modellen med 8 GB RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme ska kosta 800 euro.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen