Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi lanserar första mobilen med nya Snapdragon 888

Xiaomi Mi 11 har just lanserats på den kinesiska marknaden. Telefonen är den första i världen baserad på Qualcomms senaste processor.

Av / 2020-12-30 - 19:24
Xiaomi lanserar första mobilen med nya Snapdragon 888

Qualcomm Snapdragon 888 lanserades i början av december och vi kan förvänta oss att se ett antal high-end mobiler baserade på den nya systemkretsen under 2021. Tillverkare som Asus, LG, Motorola, OnePlus och Realme har redan meddelat att de kommer att basera sina bästa mobiltelefoner på den nya Snapdragon 888-plattformen. Och världens största mobiltillverkare, Samsung, förväntas följa efter på utvalda marknader.

Läs också Snapdragon 888: Dessa telefoner får Qualcomms nya superchip Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.

Men kinesiska tillverkaren Xiaomi har knipit förstaplatsen.

Kinesiska Xiaomi har slagit konkurrenterna och är den första mobiltillverkaren att lansera en mobil baserad på Snapdragon 888. (Foto: Xiaomi)

För några dagar sedan lanserade kineserna nämligen en helt ny generation av företagets Mi-serie, Xiaomi Mi 11, med Snapdragon 888 under skärmen.

Inledningsvis släpps mobilen bara på den kinesiska marknaden, men som Xiaomis andra toppmodeller kommer Mi 11 sannolikt också på den skandinaviska marknaden inom några månader.

Läs också Prisbomb från Xiaomi! Med ett mycket mer attraktivt pris än sist är Xiaomi tillbaka som det prissmarta alternativet.

Design

Xiaomi Mi 11 är bland kinesernas största mobiler hittills med en skärm på 6,81 tum.

Både fram- och baksida är gjorda av den allra senaste Gorilla Glass-typen som kallas Victus, och själva displayen är av typen AMOLED med 2K-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Xiaomi Mi 11 finns i färgerna Midnight Grey och Honey Beige. (Foto: Xiaomi)

Kamera

På baksidan av telefonen sitter tre kameror. En primär på 108 Mp, en 13 Mp ultra-vidvinkel och ett teleobjektiv med 5 Mp för både zoom och makro.

Bland de nya funktionerna finns nattläge för videoinspelningar.

Den främre kameran är 20 Mp.

Kameran har tre linser, inklusive en primär lins på 108 Mp. (Foto: Xiaomi)

Specifikationer

Som nämnts är Xiaomi Mi 11 världens första smartphone baserad på Snapdragon 888.

Dessutom är telefonen utrustad med stereohögtalare avstämda av Harman Kardon, och den stöder Bluetooth Audio Sharing, vilket innebär att två olika personer kan lyssna på olika musikspår med hörlurar från samma mobil.

Batteriet är på 4600 mAh och telefonen stöder 55W snabbladdning och 50W trådlös laddning.

Naturligtvis kommer Xiaomi Mi 11 med både 5G och Wi-Fi 6.

Läs också Xiaomis galna lyxmobil Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

Pris och tillgänglighet

Initialt kommer Xiaomi Mi 11 bara i butiker på den kinesiska marknaden. Modellen med 8 GB LPDDR5 RAM och 128 GB UFS 3.1-lagring kostar CNY 3 999, vilket motsvarar cirka 5 027 svenska kronor.

För 8 GB RAM och 256 GB inbyggd lagring, kommer kineserna att få betala CNY 4,299 ( 5 403 kr), medan toppmodellen med 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme kommer att kosta CNY 4,699 (5 906 kr).

Det brukar dröja några månader innan Xiaomis nya modeller blir tillgängliga i resten av världen. Räkna alltså med en svensk lansering i slutet av januari eller under februari 2021.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Xiaomi lanserar första mobilen med nya Snapdragon 888”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen