Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu vill Motorola vara med i toppstriden

Med Motorola Edge 30 Ultra har den kinesiska mobiltillverkaren lanserat sin mest ambitiösa produkt hittills.

Av / 2022-09-09 - 18:16
Nu vill Motorola vara med i toppstriden

Det är kinesiska Lenovo som äger den tidigare amerikanska mobiltillverkaren Motorola. Företaget håller sig runt tredje plats på den nordiska mobilmarknaden och är kända för utmärkta mellanklass- och budgetmodeller – som Motorola Moto G100 och Motorola Moto G30 – även om företagets  tidigare toppmodeller, till exempel Motorola Edge 30 Pro också fått beröm.

Men en riktig high-end toppmodell har inte Motorola lanserat i mannaminne.

Motorola Edge 30 Ultra
(Foto: Peter Gotschalk)

Det förändrades i går kväll i Milano, där den kinesiska tillverkaren visade upp Motorola Edge 30 Ultra för de gapande gästerna bestående av lika delar teknikjournalister och italienska modemänniskor samt B-kändisar. Här är mobilen som ska få modeller som OnePlus 10 Pro och Samsung Galaxy S22 Ultra att kämpa om titeln som kungen av Android!

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola Edge 30 Ultra har en 200 megapixels huvudkamerasensor. Sensorn är utformad för att fånga mer ljus genom att kombinera 16 pixlar till en 2,56 μm Ultra Pixel. (Foto: Peter Gotschalk)

Galen kamera

Först och främst har Motorola Edge 30 Ultra en huvudkamerasensor på vanvettiga 200 megapixlar. Sensorn är utformad för att fånga mer ljus genom att kombinera 16 pixlar till en 2,56 μm Ultra Pixel, vilket ska resultera i skarpa, ljusa bilder, lovar tillverkaren. Sensorn har också optisk bildstabilisering (OIS), samt stöder videoinspelningar i 8K – samt i 4K HDR10+.

Motorola Edge 30 Ultra
Ultravidvinkeln på 50 megapixlar används också för att ta makrobilder. Enligt Motorola ska du kunna komma så nära som 3 cm från motivet. Kameraappen har fått en smart genväg så att du snabbt kan aktivera makroläget. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom är mobilen utrustad med ett 50 megapixel ultravidvinkelobjektiv, samt med ett 12 megapixel teleobjektiv med 2x optisk zoom. Den främre kameran är på hela 60 megapixlar.

Blixtsnabb

Naturligtvis är det Qualcomms snabbaste mobilprocessor Snapdragon 8+ Gen 1 som driver allting. Tillsammans med upp till 12 GB minne och 256 GB inbyggt lagringsutrymme.

Motorola Edge 30 Ultra
pOLED-skärmen mäter 6,67″ och har FHD+ upplösning och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Batteriet på 4610 mAh kan laddas på nolltid med 125W snabbladdning, och Motorola hävdar att Motorola Edge 30 Ultra kan laddas för en ”hel dags bruk” på bara sju minuter, men utan att gå in på detaljer om vad det innebär.

Däremot är det säkert att mobilen också stöder 50W trådlös laddning samt 10W trådlös strömdelning.

Nästan kantlös böjd skärm

Skärmen av pOLED-typ mäter 6,67 tum och har FHD+ upplösning och en    uppdateringsfrekvens på 144Hz. Vi undrar lite om upplösningen, som inte precis skriker high-end, precis som vi är förvånade över att Motorola har valt den äldre glastypen Gorilla Glass 5 för att skydda Edge 30 Ultra från skador.

Motorola Edge 30 Ultra
De specialdesignade kanterna på mobilen lyser upp i fem olika färger för att informera dig om nya meddelanden, inkommande telefonsamtal eller schemalagda larm. (Foto: Peter Gotschalk)

Å andra sidan är skärmen böjd och erbjuder också så kallade kantljus, som låter användaren välja mellan fem färgalternativ, som sedan gör den uppmärksam på notiser. Du tilldelar en viss färg till en specifik notis så att mobilen till exempel lyser rött när chefen ringer …

Allt annat

Motorola Edge 30 Ultra kommer naturligtvis med Android 12 (tillverkaren garanterar tre programuppdateringar), samt har 5G och Wi-fi 6E. Dessutom stöder den Motorolas egen Ready For-plattform, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller den bärbara datorn – en teknik som liknar Samsung DeX.

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola Edge 30 Ultra kommer bl.a. att finnas i Starlight White. (Foto: Peter Gotschalk)

Telefonen är IP52-certifierad, vilket innebär att den är damm- och stänksäker. Men tappa den inte i toaletten.

Pris och tillgänglighet

Motorola Edge 30 Ultra kommer att finnas i Danmark från och med den 9 september i färgerna Interstellar Black och Starlight White till ett rekommenderat pris på 9 999 kronor.

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Motorola Edge 30 Pro

Slut på att vara långsammare än konkurrenterna

I skrivande stund är Motorola Edge 30 Pro den snabbaste Android-mobilen på marknaden, och priset är nästan oslagbart.

Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen