TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Motorola Moto G30

Motorola när de är som bäst

Motorola Moto G30 är ett stort vidunder för en väldigt liten peng.

forfatter
Publicerad 2021-07-12 - 07:00
Karakter
Motorola Moto G30
L&B tycker
Fyrdubbel kamera, stort batteri med lång batteritid, skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens och testets högsta prestanda.
Frontkameran får gärna lugna ner AI-färgerna. Saknar stereoljud.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 11
  • Skärm: 6,5-tums IPS 90 Hz, HD+ (1600 x 720), 269 ppi
  • Processor: Snapdragon 662
  • Minne: 4 GB RAM / 128 GB (+ microUSB upp till 1 TB)
  • Kamera: 64 Mp f/1,7 vidvinkel + 8 Mp f/2,2 118° ultravidvinkel + 2 Mp f/2,4 makro + 2 Mp f/2,4 djupsensor
  • Frontkamera: 13 Mp f/2,2
  • Trådlöst: 4G/LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
  • Mått/vikt: 165,22 x 75,73 x 9,14 mm/197 g
  • Batteri: 5 000 mAh, 20 W TurboPower
  • Webb: motorola.com/se
Prestanda

Riktpris: 2 000Pr. 2021-07-12 Produktsida

De senaste åren har Motorola satsat hårt på att dominera marknaden för mellanklassmobiler, och även om det finns ett par missar – som den ganska så usla Moto G50 – så brukar den kinesiskägda tillverkaren vara pricksäkra när det gäller att hitta den rätt balans mellan pris och kvalitet. Till exempel är det svårt att hitta någon bättre mobil för ungefär 5 000 kronor än Moto G100.

Men Motorola Moto G30 kostar mindre än hälften, nämligen 2 000 kronor, därför är det minst sagt imponerande att mobilen levererar på en så hög nivå att man aldrig tänker på hur lite den faktiskt kostar.

Allt börjar med skärmen, som visserligen har en relativt låg HD+-upplösning men ändå är den skarpaste och mest ljusstarka i testet. Och sedan har den som enda skärm i grupptestet en högre uppdateringsfrekvens på 90 Hz, som bland annat gör navigering i menyer och på startskärmen snabbare och nästan sammetslen. I samma anda är Moto G30 också den bästa i testet när det gäller ljud. Nej, den har inga inbyggda stereohögtalare, men ljudbilden är ändå fyllig och går att lyssna på länge. Bra gjort.

Motorola Moto G30
Motorola Moto G30 har en 6,5-tums IPS LCD-skärm, som är den enda i testet med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. (Foto: Motorola)

Och för audiofilerna finns det till och med en 3,5 mm minijack-kontakt, så att man kan koppla in hörlurar med kabel. Också trevligt.

Om vi ​​tittar på resultaten av våra benchmark-tester hamnar Motorola Moto G30 i mitten, men vid daglig användning märker vi att den kör snabbare och smidigare än de andra två mobilerna i testet. Detta gäller både när vi kör stora spel som Asphalt 9 och rent allmänt när vi tittar på video, surfar på nätet eller navigerar i menyerna.

Och på en annan viktig punkt är Motorola Moto G30 också överlägsen de andra mobilerna från Nokia och Xiaomi: med sitt 5000 mAh-batteri håller den strömmen längre än någon av konkurrenterna, i mer 10 timmar i våra stresstester – och stöder dessutom 20-watts snabbladdning. Det är minsann inte dåligt för det här priset!

Samma sak med kameran. Visst, frontkameran smetar på lite för mycket AI-magi i bilderna för vår smak, men med huvudkameran (som både har ultravidvinkel, makrolins och dedikerad djupsensor) tar man bilder som är betydligt bättre än något som konkurrenterna klarar. Detta gäller både färgåtergivning, kontrast och djupskärpa.

motog30_vidvinkel motog30_selfie
<
>
Kameran tar bilder som är betydligt bättre än vad konkurrenterna presterar. Detta gäller både färgåtergivning, kontrast och skärpedjup. (Foto: Peter Gotschalk)

Moto G30: Slutsats

Motorola Moto G30 är kort och gott den bästa mobiltelefonen vi någonsin har testat i den här prisklassen. Det är långt ifrån perfekt, det är ingen mobil för 2 000 kronor. Men för pengarna får man en mobil med fyrdubbel kamera, snabb laddning, lååång batteritid och en skarp och behaglig skärm, anständigt ljud och prestanda som i praktiken levererar mer än vad benchmark-resultaten gjorde att vi vågade hoppas på.

 

Också i detta test:

Xiaomi Redmi 9

Den billigaste är inte den sämsta

Xiaomi Redmi 9 kom för ett år sedan, men är fortfarande värd pengarna om du kan leva utan 5G och inte använder kameran till något viktigt.

Testets största och mest högupplösta skärm. Dessutom anständiga prestanda och bra ljud.
Håller inte strömmen lika länge som de andra mobilerna. Saknar Android 11 och 5G, och kameran tar överexponerade bilder.

Nokia 3.4

Håll dig långt borta

Nokia 3.4 är helt enkelt riktigt dålig. Även för de här pengarna.

Frontkameran tar bra selfies, och batteriet håller strömmen så bra att man kan leva med att telefonen inte klarar snabbladdning.
Allt annat.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Varför finns ingen manual till Motorola

Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Så ser den ut! [UPPDATERAD] Kanske för att undvika läckor har Nothing själv "läckt" bild av företagets kommande smartphone.
5G-mobil för under 3 000 kronor Motorola lanserar ännu en billig mobil med 5G.
Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend