Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2023: Huawei lever i bästa välmående

Med läckra nya produkter och den största montern av alla på mobilmässan i Barcelona visade den kinesiska mobiljätten muskler.

Av / 2023-03-01 - 15:59
MWC 2023: Huawei lever i bästa välmående

På våra breddgrader är kinesiska Huawei nu bara en kvarleva från det förflutna. Visst, du kan fortfarande köpa exempelvis nätverksprodukter, datorer och smarta klockor från den kinesiska tillverkaren.

Men glöm inte att Huawei fram till för några år sedan var nära att slå Samsung i tävlingen om att vara den näst största leverantören av mobiler i Skandinavien. Samtidigt levererade Huawei 4G-nätteknik till flera skandinaviska teleoperatörer och hade hundratals anställda här.

Huawei var närvarande med en gigantisk monter på årets Mobile World Congress. (Foto: Peter Gotschalk)

Men sedan bojkottade den amerikanska regeringen det kinesiska företaget 2019. Huawei svartlistades och ett stort antal västerländska företag, inklusive Google, hindrades från att samarbeta med mobiltillverkaren.

Idag har Huaweis organisation minskat kraftigt, och du måste leta med ljus och lykta efter någonstans där du kan köpa en Huawei-mobil. Kunder som fortfarande använder Huawei-telefoner som de köpte före bojkotten upptäcker att olika appar inte längre fungerar på sin mobil.

Läs också Inget mer "House of the Dragon" på Huawei-enheter Om du har en Huawei-mobil bör du oroa dig.

Men där USA:s bojkott av Huawei har fått stora konsekvenser på den svenska marknaden ser bilden annorlunda ut i andra delar av världen. På Mobile World Congress var Huawei närvarande med den största montern vi någonsin har sett. Här visade de bland annat upp nya konsumentprodukter, och det tog inte särskilt lång tid för oss att få reda på att det går bra för Huawei i många delar av världen.

Produkter

Först och främst utvecklar Huawei fortfarande förstklassiga mobiler. På mobilmässan såg vi till exempel både Huawei Mate 50 Pro och den hopfällbara Huawei Mate Xs 2. Ingen av de två mobilerna finns i svenska butiker, vilket vi bara kan beklaga, eftersom de ser riktigt läckra ut.

Huawei Mate 50 Pro lanserades i september förra året och har en Snapdragon 8+ Gen 1-processor, 6,74-tums OLED-skärm och en 50MP vidvinkel, 13MP ultravidvinkel respektive galna 64MP periskop-teleobjektiv.

Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro (Foto: Peter Gotschalk)

Den hopfällbara Huawei Mate Xs 2 släppte förra våren och har en 7,8-tums OLED-skärm i utfällt läge. Dessutom Snapdragon 888-processor och en trippelkamera med 50 Mp vidvinkel, 13 Mp ultravidvinkel respektive 8 Mp teleobjektiv.

Båda mobilerna och ett antal andra billigare modeller som visades på mässan är baserade på Huaweis egen version av Android-operativsystemet, medan appbutiken är Huaweis eget AppGallery, som i skrivande stund erbjuder på cirka 223 000 olika appar och har 580 miljoner aktiva användare varje månad över hela världen.

Huawei Mate Xs 2

Huawei Mate Xs 2 (Foto: Peter Gotschalk)

Europa och resten av världen

Och medan du måste leta efter en Huawei-mobil som de som nämns ovan i de svenska butikerna, ser den annorlunda ut på kontinenten.

I Tyskland samarbetar Huawei fortfarande med mobil- och internetoperatören 1&1, medan man i Frankrike kan köpa kinesernas produkter från den stora mobiloperatören SFR. I östeuropeiska länder som Rumänien samarbetar Huawei med operatörer som T-Mobile och Vodafone, och det kinesiska företaget har också marknadsandelar i mindre europeiska länder som Grekland och Serbien.

Särskilt i Mellanöstern är Huawei fortfarande stora. Således ligger den största Huawei Flagship Store utanför Kina i Riyadh i Saudiarabien, där den 2 000 kvm stora butiken öppnade så sent som förra året.

(Foto: Huawei)

Förutom Saudiarabien är stora och folkrika länder som Indonesien, Malaysia, Mexiko och Thailand också stora marknader för Huawei. Och medan det kinesiska företaget får nöja sig med en marknadsandel på drygt fem procent i världen (hack i häl på andra kinesiska märken som Oppo och Vivo) är marknadsandelen i till exempel Afrika så hög som 11,4%.

Vid Mobile World Congress lovade Huaweis europeiska talesman, James Warren, att framtida Huawei-mobiler också kommer att lanseras på den europeiska marknaden. Och de är bara ett klick bort hos en utländsk webbutik eller mobiloperatör, om du skulle vilja kasta dig över Huaweis egen version av Android samt appbutiken AppGallery. Kom bara ihåg att många av de appar du är van vid att använda inte stöds av Huawei-produkter.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

4 reaktioner på ”MWC 2023: Huawei lever i bästa välmående”

 1. Så länge viktiga appar som tex Sthlms e-bikes saknas blir Huawei omöjliga på svenska marknaden. Dessvärre verkar dom ha slutat bry sig men hoppas dom försöker rusta upp sin appbutik med svenska appar. När det gäller deras mate pad pro är den där i mot helt gångbar för mig utan gatuapparna.

 2. Syftar alltså på telefon vs tabplatta där den sistnämnda är betydligt mer gångbar i Sverige enligt mig.

 3. JA, givetvis har vi många anledningar till att SAKNA HUAWEI.
  Deras produkter presterar OPTIMALT… 👀 så, vi vill ju ha dem!
  Trist att de inte finns i Sverige, ännu.
  Förmodligen återkommer de på den svenska marknaden… 🤔
  Då får vi svenska konsumenter en förnyad möjlighet till att bidra till den militära upprustningen i Kina. 😳

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen