Nyhet

Nytt vikbart flaggskepp från Huawei

Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
forfatter

Det kan mycket väl hända att Huawei inte kommer att sälja lika många telefoner i år som de brukar – men i gengäld blir de mycket större. Huawei har presenterat Huawei Mate X2, märkets tredje generation hopfällbara mobiler. I utfällt läge har den en skärmstorlek på 8 tum.

Huaweis första hopfällbara mobil, Mate X från 2019, var världens första 5G-mobil med vikbar skärm. Den följdes 2020 av Mate Xs.

Huawei Mate X2 har en ny vikmekanism som Huawei sägs ha ägnat fem år åt att ta fram. Tyngdpunkten har flyttats så att telefonen vilar säkrare i handen.

Skärmen, som av uppenbara skäl är OLED, är i 21:9-bredformat när den är hopfälld och i nästan kvadratiskt 8:7,1-format när den är utfälld.

Telefonen har Huaweis eget Kirin 9000 5G-chipset med 24 kärnor, som även används i Mate 40-modellerna. Ett batteri på 4500 mAh ska garantera att man slipper ladda ofta.

Förutom skärmen är kamerasektionen naturligtvis Huaweis bästa säljargument. Den har fyra olika kameror: en 50 Mp vidvinkelkamera, en 10x tele, en 16 Mp ultravidvinkel samt en selfie-kamera på framsidan.

Om, och i så fall när, Huawei Mate X2 kommer till Sverige vet vi inte. Och på grund av den amerikanska teknikblockaden kommer den i så fall att vara utan den kommersiella versionen av Android.

I Kina kostar Mate X2 19 000 Yuan i 512 GB-version – vilket motsvarar drygt 23 000 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.