Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google och Apple löser stalking-problemet

Airtags och andra spårningsbrickor har använts för att förfölja personer så nu tar Apple och Google tag i problemet med gemensam teknik.

Av / 2023-05-04 - 13:45
Google och Apple löser stalking-problemet

Spårningsbrickor, som Apple Airtag, Samsung Smarttag och Tile, är ett praktiskt sätt att hitta borttappade nyckelknippor eller försvunna resväskor. Men det senaste året har det dykt upp allt fler historier om hur de har använts illegalt. Antingen för att hålla koll på någon, ofta en före detta partner, eller för att spåra värdefulla bilar så att de kunnat stjälas.

Apple införde ganska snabbt en ny funktion som gör att det dyker upp en varning på ens iPhone om någon annans Airtag verkar följa med dig. Problemet var att det inte fungerade om man hade en Android-mobil. Så då lanserade Apple appen Spårarsökare (Tracker Detect) i Google Play Store. Men då måste man veta om att appen existerar och ladda ner den i preventivt syfte. Det här håller naturligtvis inte i längden.

Läs också Perfekt komplement för Galaxy-användare Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.

Därför har Google och Apple gemensamt tagit fram en teknisk lösning som gör att man kan få en varning om alla typer av spårningsbrickor oavsett vilken mobiltelefon man har.

This new industry specification builds upon the AirTag protections, and through collaboration with Google results in a critical step forward to help combat unwanted tracking across iOS and Android, säger Ron Huang, Apple’s vice president of Sensing and Connectivity.

De har skickat in den till IETF (Internet Engineering Task Force) som ett förslag till en officiell standard. Hittills har företag som Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security och Pebblebee uttryckt stöd för förslaget.

Android has an unwavering commitment to protecting users, and will continue to develop strong safeguards and collaborate with the industry to help combat the misuse of Bluetooth tracking devices, säger Dave Burke, Google’s vice president of Engineering for Android

De närmaste månaderna ska standardförslaget granskas, kommenteras och godkännas. Företagen räknar sedan med att implementera tekniken i slutet av året, så att den kan bli en del av framtida versioner av iOS och Android.

Källa: Apples pressmeddelande

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen