Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Din tvättmaskin vill veta vad som gör dig lycklig

Enligt LG ska tekniken inte bara vara din förlängda arm. Apparaterna i det smarta hemmet ska samarbeta för att förstå sina ägare bättre.

Skrivet av / 2020-01-07 - 09:33
Din tvättmaskin vill veta vad som gör dig lycklig

”Nej, du får inte sova fem minuter till! Vad sägs om ett glas juice – det brukar funka? Jag har köpt ditt favoritmärke. ”

Orden kommer inte från en välvillig äkta hälft, utan från det ett smart hem så som LG föreställer sig att det kommer att se ut om ett par år.

På sin öppnings-presskonferens på CES 2020 i Las Vegas presenterade LG:s VD och teknikchef, dr. IP Park, företagets färdplan för det smarta hemmet. En plan som i fyra utvecklingssteg visar vägen från de röststyrda assistenterna vi har i dag till ett nätverk av teknik som inte utför det vi säger åt det, utan som i bakgrunden inte bara arbetar med att förstå vad vi vill – utan varför vi vill det.

Så här föreställer LG sig att den artificiella intelligensen i ditt hem kommer att utvecklas de kommande åren. (Foto: LG)

LG har allierat sig med det kanadensiska mjukvaruföretaget Element AI. Företagets VD, Jean-Francois Gagné, förklarade på presskonferensen hur AI-tekniken kommer att utvecklas i fyra steg under de kommande åren.

Den första fasen, som är där vi befinner oss i dag, handlar om att förbättra vår effektivitet. Här finns teknik som är uppmärkssam på våra önskemål och som utför uppgifter på kommando.

Den andra fasen handlar om att göra AI personlig. Här lär sig de smarta maskinerna att känna igen våra vanor och behov. Som sedan apparaterna arbetar tillsammans för att uppfylla.

I den tredje fasen, med titeln resonemang, arbetar AI med att förstå varför användarna beter sig som de gör. Enligt LG och Element AI blir tekniken en partner som arbetar för att hjälpa användarna att nå sina mål.

Den fjärde fasen har rubriken utforskning. Tekniken har nu blivit en rådgivare som på egen hand samlar in information för att hjälpa användaren i livet och som förutser önskemål innan användarna ens vet om dem själva.

De enskilda smarta enheterna måste arbeta tillsammans för att förstå användarens behov. Och på lång sikt också förutse dem. (Foto: LG)

Vi är i grund och botten förtjusta teknik här på redaktionen, men om du tycker att det här låter lite i mesta laget så kan vi trösta med att ta ett par år innan vi kommer förbi fas två.

I dagsläget var det mest avancerade som LG kunde visa upp en tvättmaskin som på egen hand listar ut vad du har stoppat in i trumman och sedan sätter ihop ett passande tvättprogram så att smuts tas bort från handdukarna utan att det går ut över silkesskjortorna. Och när tvätten är klar efter 29 minuter med snabbprogrammet berättar tvättmaskinen för sin kompis torktumlaren hur kläderna ska torkas på bästa sätt.

Mannen till vänster på bilden ha goda skäl att se förtjust ut. Han har just fått ett SMS från sin torktumlare som berättar att han glömde att rensa filtret. (Foto: LG)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här kommer i sommar!

VIDEO: Vi provar den första mobiltelefonen med osynlig kamera

Bättre ljud med rumskorrektion

Video: Se elbilens lyxiga underhållningssystem

Kolla in den här galna bilen från Mercedes

Acer vill sälja PC till Apple-användare

Asus: Världens starkaste 14-tums gaming-laptop

Actionkamera med Leica-knorr

Asus sätter hastighetsrekord för gaming-skärmar

Gaming-datorer från MSI

Arlos nya övervakningskamera kastar nytt ljus över hemmet

Utomhusnyheter från Philips Hue

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen