Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Vi har provat OnePlus Concept One

OnePlus har i samarbete med McLaren presenterat en konceptmobil som använder elektrokromiskt glas för att skapa en osynlig kamera.

Skrivet av / 2020-01-11 - 08:12
Vi har provat OnePlus Concept One

Den kinesiska mobiltillverkaren OnePlus har redan en tradition av att samarbeta med sportbilsföretaget McLaren. De två företagen ligger också bakom OnePlus 7T Pro McLaren, som vi testade för bara ett par månader sedan.

”Koncepttelefonen är ett innovativt experiment för framtidens smartmobiler. OnePlus startade initiativet med ambitionen att ta den oförstörda användarupplevelsen till nästa nivå. Den osynliga kameran är en helt ny kamerautformning som befriar användaren från de kompromisser som nuvarande kamerakonstruktioner medför. Kameralinserna på baksidan är dolda bakom det dynamiska, elektrokromiska glaset och blir bara synliga när kameran används. Det här är bara början på de möjligheter som vi kommer att utforska i framtiden”, sade Pete Lau, VD och grundare av OnePlus under presentationen av mobilen på CES 2020.

Glaset på OnePlus Concept One använder organiska partiklar som kan skapa förändringar i transparens vilket gör att glaset som täcker kameran kan gå från ogenomskinligt till helt klart. Detta gör att baksidan av telefonen är helt ren när kameran inte används. Glaset innebär också en praktisk fördel eftersom det fungerar som ett så kallat polfilter, som gör det lättare att ta skarpa, detaljrika bilder i starkt ljus. Det berättade PR Manager Valencia Hong från OnePlus när vi besökte deras monter på CES-mässan i Las Vegas.

OnePlus Concept One är ett samarbete med McLaren. Tyvärr kommer den knappast att dyka upp i butikerna. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Elektrokromiskt glas

En av de största utmaningarna har varit att glaset ska vara exceptionellt tunt och lätt, utan att vara bräckligt, förklarade Hong. Elektrokromiskt glas består vanligtvis av två glaspaneler med ett färgskiftande material mellan. I OnePlus Concept One är glaset mycket tunnare än normalt. Här är glaspanelerna 0,1 mm tunna vardera, vilket gör att hel glaskonstruktionen bara är 0,35 mm tjockt, vilket är lika tunt som skyddsfilmen på mobiltelefoner.

Ändrar färg på bara 0,7 sekunder

Den osynliga kameran i OnePlus Concept One har testats noggrant för att ge den snabbaste och bästa möjliga upplevelsen. Resultatet är att det bara tar 0,7 sekunder för glaset att växla från svart till genomskinligt, vilket är snabbare än tiden det tar att aktivera själva kameran. OnePlus har ägnat nästan åtta månader åt att testa fler än 100 olika inställningar innan de hittade den bästa lösningen, berättar OnePlus PR Manager.

Det tar bara 0,7 sekunder för glaset att byta från svart till genomskinligt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Inte till salu

OnePlus Concept One-mobilen kommer inte att säljas inom någon snar framtid, men det kinesiska mobilmärket räknar starkt med att kunna använda den nya kameratekniken i framtida produkter.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här kommer i sommar!

VIDEO: Vi provar den första mobiltelefonen med osynlig kamera

Bättre ljud med rumskorrektion

Video: Se elbilens lyxiga underhållningssystem

Kolla in den här galna bilen från Mercedes

Acer vill sälja PC till Apple-användare

Asus: Världens starkaste 14-tums gaming-laptop

Actionkamera med Leica-knorr

Asus sätter hastighetsrekord för gaming-skärmar

Gaming-datorer från MSI

Arlos nya övervakningskamera kastar nytt ljus över hemmet

Utomhusnyheter från Philips Hue

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen