Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bärbar dator med hopfällbar skärm

Många uppfinningsrika skärmformat i Lenovos datornyheter på CES.

Skrivet av / 2020-01-07 - 19:16
Bärbar dator med hopfällbar skärm

Först kom den vikbara mobilen och nu har turen kommit till datorerna. Bärbara datorer har visserligen alltid varit hopfällbara. Men inte på samma sätt som Lenovos nya ThinkPad X1 (artikelbilden överst), som just presenterats på CES 2020. Hela maskinen är täckt av en vikbar skärm och den kan antingen användas som en vanlig dator eller fällas ut hela vägen till ett surfplatteformat.

Skärmen är en 13,3-tums OLED-skärm med 2K-upplösning och vikten är mindre än 1 kg. Datorn beräknas komma till Europa i sommar och utifrån det amerikanska priset 2 500 dollar gissar vi på strax under 30 000 svenska kronor.

 

Yoga med 5G

Lenovo Yoga 5G utlovar upp till tio gånger högre nätverkshastighet. Den dagen masterna kommer. (Foto: Lenovo)

Lenovo har också presenterat Yoga 5G, som påstås vara världens första PC med integrerat 5G-nätverk. Det är en ära som den dock måste dela med HP Elite Dragonfly. Yoga 5G är en superbärbar 2-i-1-dator. Via 5G-nätet klarar den anslutningar som är upp till 10 gånger snabbare än 4G. Yoga 5G förväntas komma till butikerna vår, så vilken av 5G-datorerna som hinner först får avgöras med målfoto. Något svenskt riktpris känner vi inte till, men i USA kostar den 1 500 dollar.

Laptop med e-bläck i locket

En PC-nyhet som är nästan lika uppfinningsrik som ThinkPad X1 är ThinkBook Plus, som också är en 2-i-ett-maskin, fast med en knorr. Locket nämligen täckt av en e-bläck-skärm av samma typ som finns i läsplattor.

ThinkBook Plus är en bärbar dator med en e-ink-skärm på utsidan. (Foto: Lenovo)

Skärmen kan användas för att göra illustrationer eller anteckningar, och det går dessutom att se viktiga meddelanden även om locket är stängt. ThinkBook Plus förväntas bli släppt i maj och kostar 1 200 dollar.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här kommer i sommar!

VIDEO: Vi provar den första mobiltelefonen med osynlig kamera

Bättre ljud med rumskorrektion

Video: Se elbilens lyxiga underhållningssystem

Kolla in den här galna bilen från Mercedes

Acer vill sälja PC till Apple-användare

Asus: Världens starkaste 14-tums gaming-laptop

Actionkamera med Leica-knorr

Asus sätter hastighetsrekord för gaming-skärmar

Gaming-datorer från MSI

Arlos nya övervakningskamera kastar nytt ljus över hemmet

Utomhusnyheter från Philips Hue

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen