Samsungs presskonferens är ett av de trendsättande evenemangen på CE-mässan. I år hade vi tur och fick vara med på en förhandsvisning av Samsungs nya TV-modeller innan de avslöjades för resten av världen.
Samsung har haft stor framgång med sina så kallade S’UHD-modeller som kom förra året. De påkostade toppmodellerna i 9005- och 9505-serien har imponerat både på oss testare och på sparsmakade TV-kunder. Responsen har varit bra: Samsungs produktchef Knut-Eirik Rørnes berättade för Ljud & Bild att den 78 tum stora toppmodellen 78JS9505 har sålt ”oväntat bra” för att vara en TV i highend-klassen.
S’UHD-modellerna lanserades på sin tid som rivaler till bland annat LG:s kritikerrosade OLED-skärmar. LG har satsat hårt på massproduktion av OLED-panelerna medan Samsung har valt att klämma ut ännu högre prestanda ur den traditionella LCD-tekniken. Mot bakgrund av detta var vi onekligen nyfikna på vad sydkoreanerna skulle ha för bild-äss i rockärmen i år! Svaret kommer möjligen som en besvikelse för dem som hade hoppats på ett större urval av OLED-modeller, för även i år har Samsung valt att bygga vidare på sitt S’UHD-koncept.
S’UHD med Quantum Dots
If it aint’t broke, don’t fix it, brukar det ju heta och detta tycks vara Samsungs motto även i år. Årets S’UHD-modeller har fortfarande LCD-panel med kant- eller LED-bakbelysning samt avancerad kvantpricksteknik för att få fram extra färgnyanser, ljusstyrka och kontrast. Detta är extra tydligt på det nya flaggskeppet KS9500, efterträdaren till dagens JS9505. Tack vare en stark bakbelysning kan Samsung-skärmen få fram mer än 1000 nits i ljusstyrka, vilket är mer än nog för att klara av den nyligen fastställda Ultra HD Premium-standarden. Dessutom har Samsung gjort ett grundligt jobb med en ”ren” design: baksidan är helt slät och saknar synliga skruvar och alla kablar ligger dolda i sockeln. En bonus för oss bildfantaster är det nya frontglaset ”Ultra black/Minimum glare” som minimerar reflektioner från omgivningen.
Ny Smart Hub
Samsung har också gett sitt Smart Hub-gränssnitt en ansiktslyftning. Den viktigaste förändringen är att man numera får tillgång till i princip alla sorters material direkt från startskärmen. Samsung-TV:n kartlägger hur du använder den och gör sedan genvägar till de mest sedda programmen och serierna, inklusive dem på Netflix och andra tjänster. Vi hann bara kasta en snabb blick på det nya menysystemet men det verkar vara ett förnuftigt steg i rätt riktning. Och bildmaterial tycks det också finnas gott om: i USA samarbetar Samsung med både Netflix, Amazon och flera andra viktiga leverantörer. Stöd för online-spel via PlayStation Now finns också på plats.
Smart Home
Samsung vill att Smart Hub-gränssnitt även ska kunna fungera som ett nav i det smarta hemmet. TV:n kommer att ha appar och styrprogram som är kompatibla med en rad olika enheter, till exempel belysning, larm, övervakningskameror och babymonitorer.
Trådsmal designmodell
Topmodellen KS9500 är inte speciellt ful att titta på men Samsung har uppenbarligen velat gå ännu ett steg med designen. De har därför gjort extremt tunn designmodell i 9-serien. Den är bara 3 millimeter tjock på det tunnaste stället och har en otroligt snygg, sömlös ”bezel-less” design som fick mycket beröm från åskådarna. För att lyckas göra TV:n så smal har Samsung flyttat alla anslutningar till en extern låda (så kallad One Connection), och från denna leds ström och bildsignal upp till skärmen genom en dold kanal i sockeln. Byggkvaliteten och designen ligger faktiskt ett snäpp över vad vi har sett från Samsung förut. I skrivande stund är det dock lite oklart om och i så fall när den här modellen kommer ut på marknaden – men vi tar gärna en närmare titt!
Förutom prestigemodellerna i 9-serien avslöjade Samsung att S’UHD-serien kommer att utökas med fler närbesläktade modeller (priser, specifikationer och info kommer). Ljud & Bild ska också delta i en Dark Room-demonstration för att ta en närmare titt på bildkvaliteten.