Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Lövtunn Ultra-HD från TCL

En av världens största TV-tillverkare är kinesisk. De nya skärmarna är världens tunnaste med Local Dimming.

Skrivet av / 2016-01-07 - 16:33
Lövtunn Ultra-HD från TCL

Xclusive är toppmodellen i kinesiska TLC:s S99-serie. Den är utrustad med avancerad teknik som Quantum Dots (kvantprickar, alltså lysdioder som bara är ett par nanometer stora), bakbelysning med Local Dimming samt stort dynamiskt omfång (HDR) som ger extra hög kontrast.

Skärmen är utrustad med en speciell ”slimmad” Local Dimming-bakbelysning som minskar det optiska avståndet till 5 mm – vilket innebär att Xclusive är världens tunnaste kvantpricks-TV med lokal dimningsfunktion.

Kvantprickar
Quantum Dots är extra små lysdioder, bara 5–20 nanometer stora. Fördelen mot traditionella LCD-paneler är skarpare bild och rikare färger, till ett lägre pris än OLED. Den lokala styrningen av bakbelysningen innebär att mörka områden av bilden kan visas med lite bakljus och andra ljusare områden med betydligt mer, så att man kan manipulera fram en större dynamik än om bakbelysningen inte varierade på olika ställen.

HDR och stor färgrymd
TCL utlovar en bildkvalitet som tillhör toppklassen. HDR ger större skillnad mellan svartaste svart och vitaste vitt, och en större färgskala (Wide Color Gamut) ger djupare och rikare färger. Även ljudet påstås vara bra tack vare högtalare från Harman Kardon.

S99-serien är supertunn och har en ren baksida utan vare sig skruvar eller springor, vilket är pricken över i för en TV som är läcker att beskåda.

65-tumsversionen av TCL Xclusive, U65S9906, kommer till butikerna i Europa under andra halvan av 2016. Något pris har vi inte fått men vi räknar med att den blir billigare än motsvarande modeller från mer kända TV-jättar.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen