Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Onkyo-hörlurar för kräsna öron

Tre nya flaggskeppsmodeller för högupplöst ljud.

Skrivet av / 2016-01-07 - 16:31
Onkyo-hörlurar för kräsna öron

Onkyo satsar på att betona fördelarna med högupplöst ljud i sina tre nya hörlurar. A800 och H900M är stora öronkåpor och E900M är öronsnäckor.

Läs också: Test av Onkyo E700M

Seriösa snäckor
Enligt Onkyos pressmeddelande är E900M de mest avancerade in-ear-lurarna på hela marknaden. De är bestyckade med tre högtalarelement i varje öra, ett dynamiskt element och två dynamiska armaturer. Trevägskonstruktionen separerar bas, mellanregister och diskant vilket ger bättre dynamik och renare ljud i varje register. Framför allt basen sägs vara fylligare. E900M täcker frekvensregistret 5–40 000 Hz, med andra ord allt örat kan uppfatta och lite till.

På kabeln sitter en liten fjärrkontroll och en mikrofon för mobilsamtal och röststyrning av mobilen.

A800 är en öppen konstruktion med 50 mm stora element. Foto: Onkyo
A800 är en öppen konstruktion med 50 mm stora element. Foto: Onkyo

Större kåpor
Längre upp i storleksklass finns hörlurarna A800 och H900M. Den förstnämnda har 50-millimeters element som utlovar ett ljud av hög kvalitet. 32 ohms impedans och 100 dB i känslighet lär betyda att A800 fungerar fint även med bärbara spelare, men eftersom det handlar om en öppen konstruktion som läcker både in och ut ljud så rekommenderas de inte till omgivningar med mycket bakgrundsljud, till exempel tåg, tunnelbana och flygplan. Man kan också bli ett irritationsmoment i kontorslandskap eftersom andra hör musiken.

Då är det bra att Onkyo har de slutna H900M. De har också 50-millimeters element och sägs ha ”precis diskant, tydligt och öppet mellanregister och djup och balanserad bas på alla volymer”. Den slutna konstruktionen håller ute oväsen och gör att folk i omgivningen slipper höra musik. Slutna konstruktioner har dessutom ofta en fylligare bas än öppna.

H900 täcker frekvensregistret 5–40 000 Hz och har en impedans på 16 ohm och en känslighet på hela 105 dB. Med andra ord lär den passa bra med bärbara enheter – och har därför en fjärrkontroll och en inbyggd mikrofon på kabeln för handsfree-samtal.

Ännu så länge har vi bara sett europeiska priser:

Onkyo E900M: 400 euro
Onkyo A800: 400 euro
Onkyo: H900M: 300 euro

Samtlige tre modeller släpps i mars.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen