Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Signaturljud från Sony

Sony vill flytta gränserna för den ultimata ljudupplevelsen med sin nya Signature Series.

Av / 2016-09-02 - 08:14
Signaturljud från Sony
Sony satsar hårt på välljud på årets IFA-mässa. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Sony satsar hårt på välljud på årets IFA-mässa. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Med nya Signature Series, som just lanserats på årets IFA-mässa och som består av hörlurarna MDR-Z1R, Walkman-serien WM1 samt hörlursförstärkaren TA-ZH1ES, vill Sony ge användaren ”ultimata ljuduppplevelser”.

Sony MDR-Z1R. Foto: Sony
Sony MDR-Z1R. Foto: Sony

De 2 300 dollar dyra hörlurarna MDR-Z1R har ett stort frekvensomfång som ska ge en naturlig och öppen ljudbild med upp till 120 kHz-avspelning i High Resolution Audio. De 70 mm stora elementen förstorar ljudbilden så att ljudet blir naturligt och har en kontrollerad luftström. Tack vare Resonance Free Housing elimineras onödiga resonanser så att ljudet får massor av atmosfär och fina detaljer, enligt Sony.

Vi fick prova lurarna i Sonys monter och även om det är för tidigt att komma med någon riktig recension – en mässhall är ingen optimal testlokal – så kan det ligga något i allt skryt. Bra lät de i alla fall.

Ah, ljudet av många tusenlappar i mina öron. Foto: Ljud & Bild
Ah, ljudet av många tusenlappar i mina öron. Foto: Ljud & Bild

Sony har också moderniserat sina ikoniska Walkman-produkter i flaggskeppsklassen och lanserade NW-WM1Z och NW-WM1A som sägs ha ett suveränt ljud och hantera alla musikfiler, från MP3 till High Resolution Audio.

Sony Walkman WM1A. Foto: Sony
Sony Walkman WM1A. Foto: Sony

Tack vare den nya DSEE HX-tekniken kan man välja mellan fem olika inställningar beroende på vilket slags musik man lyssnar på: standard, kvinnoröst, mansröst samt slagverk och strängmusik. Tekniken påstås skala upp komprimerade ljudfiler till snudd på High Resolution Audio-kvalitet.

Med hörlursförstärkaren TA-ZH1ES levererar Sony ett klart och dynamiskt Hi-Res-ljud upp till DSD 22,4 MHz och PCM 32 bit/768 kHz.

Signature Series-hörlurarna och Walkman-serien kommer till butikerna i oktober 2016.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen