Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Pryl-regn hos Acer

Telefoner, surfplattor och naturligtvis massor av datorer hade smygpremiär hos Acer dagen före CES-mässans första dag.

Skrivet av / 2016-01-05 - 14:25
Pryl-regn hos Acer

Trots att CES-mässan officiellt inte öppnar förrän på onsdag så är lanseringarna i full gång. På tisdag presenteras nyheterna för pressen och redan måndag eftermiddag, amerikansk tid, släpptes de största nyheterna och viktigaste trenderna. Och så finns det dem som helst vill vara ännu lite snabbare än alla andra, till exempel Acer som presenterade sina CES-nyheter redan på förmiddagen. Vi var på plats på Hard Rock Hotel där det gick att titta och pilla på nyheterna.

 

Windows 10-mobil med 4K-video

Även om Microsoft har haft mer än svårt att locka till sig licenstillverkare av äldre Windows Phone-versioner så är intresset stort för Windows 10, som tack vare det flexibla Continuum-gränssnittet gör att telefonerna går att sköta nästan på precis samma sätt som en Windows-PC.

 

Foto: Acer
Foto: Acer

 

Liquid Jade Promo är en 5,5-tums phablet som kör mobilversionen av Windows 10. Skärmen är en Full HD-AMOLED och processorn en Qualcomm Snapdragon 808 med 3 GB RAM och 32 GB minne. Surfning går snabbt med LTE kat 6. och 802.11ac Wi-Fi.

Kameran på baksidan är på 21 Mp och filmar i full 4K-upplösning. Frontkameran har 8 Mp och vidvinkellins – så att eventuella kompisar kommer med på selfien.

Liquid Jade Primo släpps på den europeiska marknaden i februari och kostar från 570 euro.

 

12-tums hybrid med 4K-skärm

Acer satsar även på surfplattefronten. Aspire Switch 12 S (översta bilden) är en 12-tums bärbar 2-i-1-dator med löstagbart tangentbord som förmodligen är ett bra alternativ för användare som är intresserade av en Surface Pro 4-surfplatta.

Skärmen finns med Full HD- och 4K-upplösning (1920×1080 eller 3840×2160) och skyddas av Gorilla Glass 4.

Wifi-antennen är integrerad i det 7,85 mm tunna aluminiumskalet vilket sägs ge en bättre och därmed snabbare uppkoppling.

Med tangentbordet fastsatt är tjockleken 17,3 mm och vikten 1,4 kilo (800 gram som surfplatta). Det finns en USB-C-port, två USB 3.0-portar samt en MicroSD-kortläsare. De första modellerna är utrustade med 4 eller 8 GB RAM och 128 eller 256 GB SSD-disk. Processoren är en 6:e generationens Intel Core M, men mer exakta specifikationer avslöjade inte Acer.

Aspire Switch 12 S går att köpa från och med februari och kostar från 1200 euro, vilket är ungefär lika mycket som Surface Pro 4. Fast hos Microsoft får man betala extra för tangentbordet.

 

Surfplatta till barnen

Foto: Acer

Foto: Acer

Om ekonomin inte klarar en supersurfplatta så är Iconia One 8 ett mer beskedligt alternativ för platt underhållning som man kan ha i händerna. Surfplattan med 8-tumsskärm kan inte skryta med spjutspetsteknik men har ett gränssnitt som påstås vara anpassat för de yngsta – och även urvalet av appar är familjevänligt. Maskinvaran är en quad-core CPU från Mediatek med 1 GB RAM och 16 GB minne. Priset är också familjevänligt: 130 euro.

 

Rejäl Chromebook till skolväskan

Foto: Acer

Foto: Acer

Acer är en av de flitigaste leverantörerna av billiga Chromebook-datorer. Senaste tillskottet är en 11-tumsmodell som utmärker sig genom att tåla 60 kilos tryck och fritt fall från 60 centimeter tack vare förstärkta hörn. Vid första anblicken ser den mycket dyrare ut än de 3 000 kronor som den 1,1 kilo lätta skolväskedatorn förmodligen kommer att kosta när den kommer till våra breddgrader. Mängden minne är dock i billigaste laget: 2–4 GB RAM och 16–32 GB minne.

En sak vi hade förväntat oss att få se på CES från Acer var mobiltelefonen Predator 6 som visades upp som prototyp redan på IFA-mässan i höstas men som inte hann komma med på Predator-seriens lansering i december. Och det verkar som om vi får vänta lite till på den, för Acer har inte visat upp någonting ännu.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen