Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Philips-soundbar med Dolby Atmos

Utlovar kraftfullt ljud som ”svävar runt dig”.

Av / 2016-01-07 - 08:57
Philips-soundbar med Dolby Atmos

Den nya ljudlimpan tycks heta ”Philips Fidelio Soundbar With Dolby Atmos” och är precis just det: en ljudlimpa som klarar Dolby Atmos-ljud.

Läs också: Detta är Dolby Atmos

Inbyggt Atmos-ljud innebär att ljud kan flytta på sig runt lyssnaren och komma från alla håll och kanter. En soundbar-högtalare som ligger framför TV:n måste av naturliga skäl simulera en sådan ljudbild med hjälp av avancerade digital signalbehandling (DSP). Det är en kompromiss, men som vi sett i Yamahas toppspecificerade YSP-5600 kan resultatet faktiskt bli riktigt bra.

Läs också: De bästa ljudlimporna

Ljudlimpan är bara 5 cm hög och är inte i vägen för signalerna från TV:ns fjärrkontroll. Foto: Philips

Ljudlimpan är bara 5 cm hög och är inte i vägen för signalerna från TV:ns fjärrkontroll. Foto: Philips

Philips Fidelio Soundbar har 18 högtalare, inklusive två moduler som pekar rakt uppåt och åstadkommer 5.1.2-kanalsljud. Båda sidor har tre mellanregisterelement där de två i mitten används till centerkanalen som återger dialogen. Resten av elementen skapar tillsammans med ”exakt vinklade diskantelement” en bred ljudbild. Philips har en signalbehandling som heter Ambisound som vi vet från tidigare tester fungerar utmärkt för att simulera surroundljud.

Trådlös subwoofer
Den trådlösa subwoofern har ett nedåtriktat 8-tums baselement som ska ge en djup och kraftfull bas. En basreflexport släpper igenom mer energi från den lägsta oktaven.

Foto: Philips
Foto: Philips

Trådlös ljud
Förutom att ge ett bättre TV-ljud kan soundbar-högtalaren strömma musik trådlöst från mobiltelefonen via Bluetooth, som dessutom klarar bättre ljud genom aptX och AAC. Om telefonen har NFC-teknik räcker det med att lägga den intill ljudlimpan för att de två ska länkas ihop.

Philips Fidelio Soundbar har två HDMI-ingångar samt en utgång med ljudreturkanal. Dessutom har den både optisk och koaxial digitalingång samt en analog minijack-ingång.

Soundbar-högtalaren kommer i sommar. Philips har inte meddelat vad den kommer att kosta.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen