data-srcset

IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodnamnet ”MegaCon” – som i megakontrast!

Glöm OLED och 8K: IFA-mässans mest imponerande TV var en 55-tums 4K LCD-TV med en kontrast vi knappt sett maken till.

IFA-mässan var full av TV-skärmar med imponerande bildkvalitet. Många av dem använder sig av modern teknik som OLED, QLED och 8K-upplösning för att skapa en kontrastrik och skarp bild. Men det var faktiskt en 4K LCD-skärm som fick oss att tappa hakan fullständigt: den originella Panasonic MegaCon (Mega Contrast) är bland det grymmaste vi har skådat! Den har två lager LCD för att åstadkomma optimal kontrast och ljusstyrka.

Panasonic MegaCon har dubbla LCD-lager, ett för ljus och ett för färg, för att skapa fantastisk bildkvalitet. Bild: Panasonic

Panasonic MegaCon

Panasonic MegaCon är en så kallad Dual Layer LCD-skärm. Den består av en yttre 4K LCD-färgpanel i kombination med en monokrom (svartvit) LCD-panel på insidan, som modulerar ljusgenomsläppet från en direkt LED-bakbelysning. På detta sätt åstadkommer den dimning på pixelnivå (precis som OLED), i kombination med en ljusstyrka på upp till 1000 nits (konstant) över hela skärmytan. Resulterar är en total kontrast på hela 1 000 000:1! Panasonic MegaCon har dessutom ett mycket brett färgspektrum (99 % av DCI P3-färgrymden).

Panasonic-skärmen var verkligen rena drömmen att titta på: Den kontrastrika bilden återgav originalinnehållet så realistiskt att det kunde jämföras med att uppleva naturen i verkligheten. Den skarpa kontrasten mellan ljus och mörker, perfekt ljuskontroll över hela panelen, i kombination med en otroligt naturlig färgåtergivning, gav en bild som nästan gick att ta på. Ett fönster mot verkligheten!

Professionell studiomonitor

Men tyvärr: Panasonic MegCon är inte gjord för konsumentmarknaden, utan riktar sig i stället till TV-bolag, videoproducenter, filmstudiokolorister och liknande, som vill ha en optimal HDR-skärm i stort format.

Det är inte särskilt osannolikt att vi får se den här tekniken i ”vanliga” TV-apparater, eftersom den är ytterst kostsam och krävande att tillverka, och inte särskilt energieffektiv. På grund av det inre LCD-lagret som stryper ljusgenomsläppningen krävs mycket kraftigare LED-lampor än normalt. De drar mer ström och avger mycket värme – vilket vi kan skriva under på efter att ha känt strålningsvärmen från LCD-panelen på nära håll.

Men en sådan bildkvalitet!

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.

 data-srcset

Anpassa ditt gaming-ljudkort

Nej, det heter inte Pure Edition för att RGB-ljuset är bortplockat på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tvärtom, här är det ljus på alla håll och kanter!