Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Är detta dröm-strömmaren för Svensson?

Cambridge MXN10 och AXN10 ska ge "exceptionellt värde för pengarna", enligt tillverkaren själv.

Av / 2023-02-05 - 14:47
Är detta dröm-strömmaren för Svensson?

Cambridge AXN10 och MXN10 vill ta musikströmning till en ny nivå i sin prisklass.

Musikströmning handlar inte bara om bekvämlighet. Det är också möjligt att få mycket bra ljud från musiktjänster, eftersom både Tidal, Qobuz och Apple Music erbjuder musik i högre upplösning än vi känner från CD-skivornas glansdagar.

Därför finns det också nätverksspelare, eller musikströmmare, vars uppgift är att hantera musiken på ett så bekvämt sätt, men också med så hög ljudkvalitet som möjligt.

Engelska Cambridge Audio är bland de producenter som har hållit på med detta ett tag, och nu kommer två nya tillskott i den billigare änden.

Cambridge Audio AXN10
AXN10. Foto: Cambridge Audio

Olika men lika

AXN10 och MXN10 lägger sig båda under CXN V2 när det gäller pris, och om du väljer MXN10 tar den också mindre plats i hyllan eller på skrivbordet.

I sin prisklass är det den utmärkta Bluesound Node de två måste försöka bräcka.

AXN10 och MXN10 har samma funktionalitet och samma anslutningar på baksidan. Det betyder WiFi, Ethernet-kontakt för trådbundet nätverk, koaxial och optisk utgång, samt en USB-ingång för lagringsminne med musik. Naturligtvis finns också en analog linjeutgång på plats, så att produkten kan anslutas till en befintlig ljudanläggning.

Läs också De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.

Tydligen är storleken den enda skillnaden, där AXN10 har full rackbredd, medan MXN10 bara är hälften så bred. Samma storlek som den populära DacMagic 200M, som också är en hörlursförstärkare.

Inuti kommer AXN10 att ha mer utrymme för att separera analoga från digitala kretsar, och skärma strömförsörjningen från att kunna överföra brus till signalvägen. Om det spelar någon roll i praktiken vet man inte förrän man har lyssnat.

Cambridge Audio MXN10
MXN10. Foto: Cambridge Audio

Appstyrning

Ingen av spelarna har någon skärm på framsidan, och fjärrkontroll ingår inte heller. De har åtagit sig att styras med Cambridge Connect-mobilappen för iOS och Android.

Både AXN10 och MXN10 har Cambridges egen StreamMagic-strömningsmodul inuti, som också är samma som sitter i ovannämnda CXN V2 förutom de exceptionellt bra Evo-strömningsförstärkarna. Evo 150 är för övrigt en av de allra bästa integrerade förstärkarna i sin klass.

Cambridge Audio MXN10 back-scaled (1)
MXN10. Foto: Cambridge Audio

Många strömningsalternativ

Om du inte kan bestämma dig för hur du ska strömma musiken är du fortfarande relativt säker med AXN10 och MXN10. De har både AirPlay 2 och Google Chromecast, så alla kan strömma musik i förlustfri kvalitet från sin mobil. Det finns också Bluetooth 5.0, vilket är bekvämare för gästenheter som inte är uppkopplade på nätverket.

Läs också Musikalisk lunchlåda med multiroom Första testet i Skandinavien: Om du har en stereo som du är nöjd med men saknar streaming så är detta en given lösning.

UPnP låter dig spela musikfiler lagrade på en nätverkshårddisk, och sådana filer kan också spelas direkt från ett USB-minne via USB-A-kontakten på baksidan. Kvaliteter hela vägen upp till 32-bit/768 kHz PCM och DSD512 stöds och avkodas internt av en ESS Sabre ES9033Q digitalomvandlare.

I Cambridge Connect-appen får du direkt stöd för både Tidal och Qobuz, och med Spotify Connect använder du bara Spotify-appen på din mobil på vanligt sätt. Internetradio finns naturligtvis också på plats.

Cambridge Audio AXN10 back-scaled
AXN10. Foto: Cambridge Audio

Ingen MQA-avkodning

Observera att ingen av spelarna kan avkoda MQA, vilket är det format Tidal använder för att strömma musik i högre upplösning än CD. Spelarna är å andra sidan Roon Ready, och Tidal-användare kommer att kunna strömma upp till 24-bit/96 kHz via den tjänsten. Om du använder Qobuz eller andra högupplösta tjänster får du stöd för full upplösning när de strömmar i FLAC PCM.

Cambridge MXN10 lifestyle
MXN10. Foto: Cambridge Audio

Cambridge Audio AXN10 och MXN10: Pris och tillgänglighet

Cambridge AXN10 kostar 599 euro, medan MXN10 är något billigare med en prislapp på 499 euro. Vilket i Sverige får multipliceras med 11-12. Båda spelarna kan köpas från mars månad.

Mer info: cambridgeaudio.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Är detta dröm-strömmaren för Svensson?”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Rulla till toppen