Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Videokamera för proffsen

Proffskameran Sony FX6 kombinerar det bästa av deras spegellösa systemkameror med det bästa inom 4K-filmkonst.

Av / 2020-11-18 - 13:25
Videokamera för proffsen

Sony FX6, vars fullständiga beteckning är ILME-FX6V, är en professionell fullformats 4K-videokamera, där man samtidigt dragit nytta av all kunskap från Sonys bästa spegellösa systemkamera för stillbilder.

Det kan påminna om vad Panasonic har gjort med S1H (och i viss mån Canon med sin 8K-kamera R5), men till skillnad från sina konkurrenter har Sony med FX6 valt ergonomi som en videokamera. Med knappar och vred som filmfotografer känner igen, och naturligtvis ett bekvämt bärhandtag. Vilket gör det mycket lättare att filma stadigt än när du filmar med en stillbildskamera.

Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony

Kompakt för kreatörer på språng

FX6 ingår i Sonys Cinema Line, tillsammans med den större FX9 och den fullvuxna – och därtill prissatta – VENICE. Vi lovas ”den allra högsta cinematiska kvaliteten från filmkonst till dokumentärfilm.” Tack vare sina kompakta mått kommer FX6 att kunna tilltala en bredare publik, med samma teknik som från de andra två kamerorna. FX6 är ”den kompakta och flexibla lösningen som ger fantastiska resultat”.

Sony FX6 ger också mer frihet att spela in videor med en snabb och exakt autofokus, inklusive autofokus i realtid, realtidsspårning och justerbar autofokuskänslighet. Den innehåller också ”ett unikt variabelt ND-filter för att upprätthålla en filmisk utseende och ändra ljusmiljöer för mer kreativa uttryck.”.

Sony FX6 har ett löstagbart smart handtag och högupplöst LCD-skärm, värmehanteringssystem för långa arbetspass och en bra batteritid på upp till 3,5 timmar.

Sony Cinema Line FX6 lifestyle
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony

4K 120 fps

Sony FX6 har ett lätt och modulärt kamerahus som kan anpassas till det tillbehör du vill använda. Vi utlovas att den kompakta kamerahuset inte äventyrar videokvaliteten, och du kan filma i 4K-upplösning upp till 120 bilder per sekund (fps). Rullande slutare blir ett minimalt problem, sägs det, och kameran kan filma i mycket svagt ljus, med upp till 409 800 ISO. Detta tack vare en 10.2MP Exmor R CMOS-sensor i kombination med en ny Bionz XR-processor.

15 stegs dynamikkområde

Sony hävdar ett dynamikintervall på över 15 steg (stopp), om du filmar i S-Log3 bildformat. Detta är mer än ett steg över de flesta konkurrenter. Det låter inte som mycket, men du dubblar faktiskt ditt ljusintag för varje steg, så det är ganska imponerande ändå. Färgdjupet täcker mer än REC.2020 som är den största färgrymden som används kommersiellt idag. Det innebär också att kameran passar i praktiskt taget alla inspelningsmiljöer.

Kameran har dubbel ISO-krets (Dual Base ISO), på 800 och 12 800 medel, vilket innebär att du kan öka sensorns känslighet utan att få mer brus i bilden. Således kan du filma under sämre ljusförhållanden utan att förlora kvalitet i bilden.

Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6

Flotte bilder rett ut av kameraet

S-Cinetone är standard-färgprofilen på Sony PXW-FX9, som är tänkt att ge ”rika färger, naturliga ansiktstoner och en mjukare ton”, och är utformad för att ge bra bilder direkt ur kameran. Samma färgprofil finns också i de andra Cinema Line-kamerorna, inklusive flaggskeppet VENICE. Vilket innebär att du kan använda alla modeller i en och samma videoproduktion, och filmen kan klippas ihop utan att behöva finjustera i efterproduktionen för att matcha dem.

Snabbare minnekort – CFexpress Type A

CFexpress Typ A är något mindre än CFexpress typ B. Eftersom FX6 använder typ A kommer du att kunna använda både CFexpress-kort och SD-kort i FX6. Men om du vill ha stöd för alla videolägen i kameran måste du använda CFexpress-kort. Då kan du också filma i den allra högsta bithastigheten, som är 600 Mbit/s.

Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6

Sony FX6 – pris och tillgänglighet

Sony FX6 blir tillgänglig i mitten av december och kostar ca 71 500 utan objektiv.

Fakta

 • Sensortyp: 35 mm fullformat CMOS-bildsensor
 • Pixlar: Ca. 12,9 megapixlar (totalt), ca. 10,2 megapixlar (effektivt)
 • Känslighet: ISO 800/12800 (Cine EI-modus, D55-ljuskälla)
 • Innbyggda optiska filter: Klar, linjärt variabelt ND(1/4ND till 1/128ND)
 • Medietyp: CFexpress Typ A- / SD-kort (x2), Spår B kan användas för lagring av konfigurationsdata.
 • LCD: 8,8 cm (3,5-typ), Ca. 2,76 miljoner punkter

Mer info: sony.se

Sony Cinema Line FX6 01 Sony FX6 rear Sony FX6 side Sony Cinema Line FX6 Sony FX6 04 Sony FX6 front Sony Cinema Line FX6 Spread Sony Cinema Line FX6 lifestyle2 Sony Cinema Line FX6 lifestyle
<
>
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen