Kompakt proffskamera på steroider

Proffskameran Sony FX6 kombinerar det bästa av deras spegellösa systemkameror med det bästa inom 4K-filmkonst.
Sony Cinema Line FX6 lifestyle2
Annons
Annons
forfatter

Sony FX6, vars fullständiga beteckning är ILME-FX6V, är en professionell fullformats 4K-videokamera, där man samtidigt dragit nytta av all kunskap från Sonys bästa spegellösa systemkamera för stillbilder.

Det kan påminna om vad Panasonic har gjort med S1H (och i viss mån Canon med sin 8K-kamera R5), men till skillnad från sina konkurrenter har Sony med FX6 valt ergonomi som en videokamera. Med knappar och vred som filmfotografer känner igen, och naturligtvis ett bekvämt bärhandtag. Vilket gör det mycket lättare att filma stadigt än när du filmar med en stillbildskamera.

Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony

Kompakt för kreatörer på språng

FX6 ingår i Sonys Cinema Line, tillsammans med den större FX9 och den fullvuxna – och därtill prissatta – VENICE. Vi lovas ”den allra högsta cinematiska kvaliteten från filmkonst till dokumentärfilm.” Tack vare sina kompakta mått kommer FX6 att kunna tilltala en bredare publik, med samma teknik som från de andra två kamerorna. FX6 är ”den kompakta och flexibla lösningen som ger fantastiska resultat”.

Sony FX6 ger också mer frihet att spela in videor med en snabb och exakt autofokus, inklusive autofokus i realtid, realtidsspårning och justerbar autofokuskänslighet. Den innehåller också ”ett unikt variabelt ND-filter för att upprätthålla en filmisk utseende och ändra ljusmiljöer för mer kreativa uttryck.”.

Sony FX6 har ett löstagbart smart handtag och högupplöst LCD-skärm, värmehanteringssystem för långa arbetspass och en bra batteritid på upp till 3,5 timmar.

Annons
Sony Cinema Line FX6 lifestyle
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony

4K 120 fps

Sony FX6 har ett lätt och modulärt kamerahus som kan anpassas till det tillbehör du vill använda. Vi utlovas att den kompakta kamerahuset inte äventyrar videokvaliteten, och du kan filma i 4K-upplösning upp till 120 bilder per sekund (fps). Rullande slutare blir ett minimalt problem, sägs det, och kameran kan filma i mycket svagt ljus, med upp till 409 800 ISO. Detta tack vare en 10.2MP Exmor R CMOS-sensor i kombination med en ny Bionz XR-processor.

15 stegs dynamikkområde

Sony hävdar ett dynamikintervall på över 15 steg (stopp), om du filmar i S-Log3 bildformat. Detta är mer än ett steg över de flesta konkurrenter. Det låter inte som mycket, men du dubblar faktiskt ditt ljusintag för varje steg, så det är ganska imponerande ändå. Färgdjupet täcker mer än REC.2020 som är den största färgrymden som används kommersiellt idag. Det innebär också att kameran passar i praktiskt taget alla inspelningsmiljöer.

Kameran har dubbel ISO-krets (Dual Base ISO), på 800 och 12 800 medel, vilket innebär att du kan öka sensorns känslighet utan att få mer brus i bilden. Således kan du filma under sämre ljusförhållanden utan att förlora kvalitet i bilden.

Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6

Flotte bilder rett ut av kameraet

S-Cinetone är standard-färgprofilen på Sony PXW-FX9, som är tänkt att ge ”rika färger, naturliga ansiktstoner och en mjukare ton”, och är utformad för att ge bra bilder direkt ur kameran. Samma färgprofil finns också i de andra Cinema Line-kamerorna, inklusive flaggskeppet VENICE. Vilket innebär att du kan använda alla modeller i en och samma videoproduktion, och filmen kan klippas ihop utan att behöva finjustera i efterproduktionen för att matcha dem.

Snabbare minnekort – CFexpress Type A

CFexpress Typ A är något mindre än CFexpress typ B. Eftersom FX6 använder typ A kommer du att kunna använda både CFexpress-kort och SD-kort i FX6. Men om du vill ha stöd för alla videolägen i kameran måste du använda CFexpress-kort. Då kan du också filma i den allra högsta bithastigheten, som är 600 Mbit/s.

Annons
Sony Cinema Line FX6
Sony Cinema Line FX6

Sony FX6 – pris och tillgänglighet

Sony FX6 blir tillgänglig i mitten av december och kostar ca 71 500 utan objektiv.

Fakta

  • Sensortyp: 35 mm fullformat CMOS-bildsensor
  • Pixlar: Ca. 12,9 megapixlar (totalt), ca. 10,2 megapixlar (effektivt)
  • Känslighet: ISO 800/12800 (Cine EI-modus, D55-ljuskälla)
  • Innbyggda optiska filter: Klar, linjärt variabelt ND(1/4ND till 1/128ND)
  • Medietyp: CFexpress Typ A- / SD-kort (x2), Spår B kan användas för lagring av konfigurationsdata.
  • LCD: 8,8 cm (3,5-typ), Ca. 2,76 miljoner punkter

Mer info: sony.se

Sony Cinema Line FX6 01 Sony FX6 rear Sony FX6 side Sony Cinema Line FX6 Sony FX6 04 Sony FX6 front Sony Cinema Line FX6 Spread Sony Cinema Line FX6 lifestyle2 Sony Cinema Line FX6 lifestyle
<
>
Sony Cinema Line FX6. Foto: Sony
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
Om du har en Formation-högtalare från B&W så kan du se fram åt att B&W Music-appen äntligen har kommit, med musikavspelning och multiroom.
Seriös förstärkare för highend-hörlurar.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.