TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sony ILME-FX30 Super 35 videokamera

Sony FX30 är en professionell videokamera i praktiskt format.

forfatter
Publicerad 2022-09-29 - 11:18

Den kompakta Sony ILME-FX30 är ett litet kraftpaket för innehållsleverantörer som försörjer sig på att göra video för alla typer av ändamål. FX30 är definitivt i den handhållna klassen, och Sony har uppnått det genom att bygga in en APS-C-sensor som ger Super 35-format.

Kameran är Sonys minsta i Cinema Line-serien med professionella videokameror. Kameran har utbytbar optik, 10-bitars 422-video i 4K Super 35-format, logginspelning och kan importera olika LUT:er (Look Up Table) som kan visas på skärmen. Så att fotografen och regissören kan se hur inspelningen kan se ut efter efterbehandling.

Foto: Sony

FX30 är mindre än FX3 och har en 26 megapixel bakbelyst APS-C CMOS-bildsensor, med både digital och mekanisk stabilisering och olika bildformat. Det kan ta stillbilder i 20 Mp-upplösning, och man kan spela in 6K-video översamplad till 4K60p för högre filkvalitet.

Kameran stöder också 4K120p med 1,62x beskärning och 240 fps i Full HD.

Foto: Sony

Om man ansluter till en extern inspelare som en Atomos Ninja V+ kan man skicka 16-bitars video i råformat via HDMI, och kameran kan lagra video i 10-bitars 422 även i H.265 eller H.264.

Den har Sonys S-Cinetone-stil, stöder naturligtvis Log-filmning och har Cine El, Cine El Quick och flera ISO-inställningar för inspelning med S-Log3 gammakurva, för flexibel färggradering vid efterbehandling.

Foto: Sony

Sony säger att kamerans Exmor R-bildsensor har så kallad dubbel ISO, här 800 och 2500 ISO med samma låga brusnivå och över 14 stegs bilddynamik.

FX30 finns tillgänglig i slutet av oktober, och priset för kameran med XLR-kontakter anges till 31 000 kr, men den kan levereras utan för 26 000 kr.

Foto: Sony

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Sony FX3 filmar 10-bitars 4K-video med 60 fps

Detta är en helt galen kamera

Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Telezoom för Leica SL Relativt prisvärd zoom för naturfotografer.
lbpluss
Drönare for Reels-videor En liten detalj skiljer DJI Mini 3 från andra drönare.
lbpluss
Det här objektivet ger tvättäkta biofilm Hur får Hollywoodfilmer sitt dramatiska och filmiska utseende? Svaret är anamorfiska objektiv. Det här från Sirui har dessutom många råd med.
lbpluss
Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?
Följ Ljud & Bild