Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

En av de bästa fickkamerorna

Favoritkameran får ett nytt objektiv och högre bildkvalitet.

Ricohs lilla GR-serie har varit favoritfickkameror för många fotografer med krav på bildkvalitet och bärbarhet. Den pyttelilla kameran med en skarp 28 mm-vidvinkel är till exempel perfekt för gatu- och resefoto.

Nu släpper Ricoh GR IIIx, som bygger på GR III men som har fått ett ny 40 mm f2,8-objektiv framför samma 24 Mp CMOS-bildsensor samt en ny GR Engine 6-bildprocessor.

Ricoh GR III med 28 mm f2,8 och Rico GR IIIx med 40 mm f2,8. Foto: Ricoh

Ricoh GR III med 28 mm f2,8 och GR IIIx med 40 mm f2,8. Foto: Ricoh

Enligt Ricoh har det nya 40 mm-objektivet två asfäriska linselement som minimerar förvrängning, dämpar kromatisk aberration och tar bort reflektioner och ghosting i motljus.

Objektivet påstås vara skarpare i bildens ytterkanter än 28:an, och tack vare bländare med nio lameller ska man få en fin bokeh-effekt.

Annons
RICOH_GR_IIIx-Ricoh-GR-IIIx-fea03_vis_01-989x659 RICOH_GR_IIIx-117452_Ricoh_GR-IIIx_fea03_art1_03 RICOH_GR_IIIx-117452_Ricoh_GR-IIIx_fea02_art2_01 RICOH_GR_IIIx-117452_Ricoh_GR-IIIx_fea03_art1_07
<
>
Foto: Ricoh

GR IIIx stöder 14-bitars RAW och har en inbyggd treaxlars bildstabilisator, två stegs ND-filter, hybrid-autofokus, pekskärm, trådlös överföring, men bara 1080 HD-video.

Ricoh har också nya tillbehör som passar till kameran. GN-2 är en objektivring i tre färger, GV-3 är en ramsökare för 40 mm och dessutom kommer en telekonverter med objektivadapter som ger 75 eller 107 mm brännvidd, beroende på vald beskärningsfaktor.

Ricoh GR IIIx släpps nu i september och kostar 11 000 kronor.

Annons

Ricoh GR IIIx, specifikationer

  • Ny brännvidd på 26,1 mm (motsvarande 40 mm i 35mm-format)
  • Ny objektivkonstruktion ger högre bildkvalitet, särskilt märkbart i bildens ytterkanter
  • Kompakt design
  • 24,24 megapixel CMOS i APS-C-format
  • Ny ENGINE-6 bildprocessor för bättre bildkvalitet.
  • RAW-framkallning
  • Treaxlig bildstabilisering i fyra steg
  • Trådlösa LAN-funktioner för enkel parning med mobila enheter
  • 14-bitars RAW

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.