Nyhet

Äntligen gör Pentax K-3 III debut

Pentax släpper inte spegelreflexen.
forfatter

Vi har hört talas om det så länge att vi slutade tro på det. Men nu är Pentax K-3 III äntligen här.

Det är en klassisk spegelreflexkamera byggd på K-3 II som vi testade 2015, men kameran har uppdaterats på flera viktiga punkter.

Som ett nytt bakgrundsbelyst CMOS-bildchip med 25 megapixlar och en ny bildprocessor som ger kameran en sällsynt extrem ljuskänslighet på upp till 1 600 000 ISO.

Pentax K-3 III

Kameran har också fått det nya SAFOX 13 autofokussystemet med 101 fokuspunkter som täcker ett brett område samt integrerad 5,5-stegs bildstabilisering. Den tar 12 bilder per sekund och är naturligtvis väderbeständig och tål kyla bättre än vanliga kameror.

 

 

Eftersom det är en spegelreflexkamera har den en stor optisk prisma-sökare med 100% synfält och förstoring 1.05x, pekskärm, statusskärm, och som du kan se på bilderna är knapparna och ratten större än vi är vana vid från många spegelfria systemkameror.

Detta är en fördel för exempelvis naturfotografer som ofta bär handskar eller vantar.

Pentax K-3 III har också pixel shift-teknik och Pentax Anti-Aliasing-simulering som ger bättre detaljskärpa och mindre moiré i bilderna.

Den kan också spela in 4K30p-video, med 3-axlars bildstabilisering och den kan användas med vertikalt grepp – D-BG8, vilket förlänger batteriets livslängd och gör det lättare att hålla kameran i porträttformat när man till exempel använder långa teleobjektiv.

K-3 III finns redan till försäljning i april. Priset är satt till 22 390 kronor för ett svart eller silvrigt kamerahus. Batterigreppet kostar 4 599 kronor. Den kan också beställas som ett premiumkit för 25 790 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.