TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pentax K20D med 14,6 megapixlar

Pentax gjorde plötsligt spegelreflexmarknaden spännande. Med nya K20D sätter de standarden för vad man kan få för pengarna. Eller vad sägs om 14,6 Mp, live view och ett nytt 18-55 mm zoomobjektiv för dryga 10 000 kronor?

forfatter
Publicerad 2008-01-27 - 16:03

PentaxK20DPentax K20D med monterat vertikalgrepp (extrautrustning)Det är lätt att förväxla K20D med föregångaren K10D. De ser likadana ut förutom logotypen och den större 2,7-tums skärmen på baksidan. Med live view – sökarbild på skärmen. Samsung – som säkert lanserar sin version av K20D ganska snart – har gjort bildsensorn. En CMOS-sensor som ger 14,6 megapixlar netto. Faktiskt ett nytt rekord för spegelreflexer i den här klassen.K20D har ljuskänslighet upp till ISO 6400. Den 2,7 tum stora skärmen har 230 000 punkter så att man bättre ska kunna bedöma bilderna efter att de är tagna och se motivet på skärmen. Den kan för övrigt inte vinklas.PentaxK20D_bakPentax K20D baksidaOm kameran är lika solitt byggd som föregångaren, med ett lättmetallchassi där alla knappar och reglage är skyddade mot väder och vind, betyder det mycket för aktiva fotografer som behöver en kamera som tål en smäll.Bildsensorn har automatiskt rengöring och integrerad bildstabilisator, vilket betyder att bildstabilisering fungerar med nästan alla objektiv.Man kan justera det dynamiska området själv och K20D har fått en ny och snabbare bildprocessor. Den gör det bland annat möjligt att gradera dynamiken, skjuta 3 bilder i sekunden i full upplösning och hela 21 bps med reducerad upplösning på 1,6 megapixlar. Samtidigt med lanseringen av K20D släpps också K200D som är en uppgraderad version av K100D.PentaxK200D_foranPentax K200D med påmonterat vertikalgrepp (extrautrustning)K200D är en mindre och lättare kamera med en motsvarande stor 2,7-tums skärm på baksidan, fast utan live view. Kameran har samma typ av bildstabilisator som K20D men nöjer sig med en 10 megapixels bildsensor. K200D har trevligt nog också fått gummipackningar för att hålla ute fukt och smuts.PentaxK200D_bakPentax K200D baksidaPriset är inte klart men förvänta er knappt 7 000 kronor för en Pentax K200D men den nya 18-55 mm standardzoomen.Förutom den släpps också fem nya objektiv.PentaxobjektiverFrån vänster till höger 300mm F4.0 ED [IF] SDM, 200mm F2.8 ED [IF] SDM, 35mm F2.8 Macro Limited, 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II och 55-300mm F4-5.8 ED.Med undantag för makroobjektivet använder alla Pentax nya fokusmotorsystem för snabbare och mer exakt autofokus. SDM (Supersonic Motor) är optimerad för modellerna K10D,  nya K20D, K100D Super och nya K200D.Läs mer hos Pentax Sverige

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Fickskrivare för sommarfoton Skapa dina egna foton direkt från appen och skriv ut.
Exklusiv analog Leica Om du älskar analog fotografering kan Leica M-A Titan vara något för dig.
Snart kommer Lumix GH6 att bli ännu bättre Med en ny firmwareuppdatering kan Lumix GH6 skicka video av ännu högre kvalitet till den externa inspelaren.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend