Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic Lumix S 24mm f1.8

Vädertätad 24 mm för landskaps- och gatufoto.

Den fjärde i raden är klar. Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 är det senaste av sammanlagt fyra kompakta objektiv med en fast brännvidd. Och bra ljusstyrka: alla de fyra Lumix S-objektiven – 85 mm, 50 mm, 35 mm och nya 24 mm – har f1,8. De väger nästan lika mycket och har samma i diameter och längd.

Med nya Lumix S 24 mm f1.8 täcker de fyra objektiven de vanligaste brännvidderna, från landskap till porträtt. Och inte nog med det: Panasonic planerar också en ännu bredare vidvinkel än 24 mm, med samma fina ljusstyrka.

De avslöjar också att en vidvinkelzoom med bra ljusstyrka är under utveckling, men än så länge är brännviddsområdet och andra data inte kända.

Nya Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 är alltså lika stort som de tre andra objektiven i samma serie, och vädertåligt och frostsäkert. Det 82 mm långt och 73,6 mm brett och använder 67 mm-filter. Vikten anges till 310 gram.

Annons

Panasonic säger att 24:an är väl lämpad för video och att fokusandning har eliminerats. Autofokus görs med tysta linjära motorer och inuti ser en konstruktion med tre asfäriska linselement och rundade bländarlameller till att bilderna får bra skärpa med lite förvrängning och felbrytning, samt mjuka bakgrunder (bokeh).

Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 kostar 11 000 kronor.

Lätt och skarpt 85 mm till Panasonics fullformat Panasonics första porträttobjektiv för fullformat är en fullträff med bra skärpa och noll förvrängning.
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.