Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Panasonic Lumix S 24mm f1.8

Vädertätad 24 mm för landskaps- och gatufoto.

Av / 2021-09-01 - 09:00
Panasonic Lumix S 24mm f1.8

Den fjärde i raden är klar. Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 är det senaste av sammanlagt fyra kompakta objektiv med en fast brännvidd. Och bra ljusstyrka: alla de fyra Lumix S-objektiven – 85 mm, 50 mm, 35 mm och nya 24 mm – har f1,8. De väger nästan lika mycket och har samma i diameter och längd.

Med nya Lumix S 24 mm f1.8 täcker de fyra objektiven de vanligaste brännvidderna, från landskap till porträtt. Och inte nog med det: Panasonic planerar också en ännu bredare vidvinkel än 24 mm, med samma fina ljusstyrka.

De avslöjar också att en vidvinkelzoom med bra ljusstyrka är under utveckling, men än så länge är brännviddsområdet och andra data inte kända.

Nya Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 är alltså lika stort som de tre andra objektiven i samma serie, och vädertåligt och frostsäkert. Det 82 mm långt och 73,6 mm brett och använder 67 mm-filter. Vikten anges till 310 gram.

Panasonic säger att 24:an är väl lämpad för video och att fokusandning har eliminerats. Autofokus görs med tysta linjära motorer och inuti ser en konstruktion med tre asfäriska linselement och rundade bländarlameller till att bilderna får bra skärpa med lite förvrängning och felbrytning, samt mjuka bakgrunder (bokeh).

Panasonic Lumix S 24 mm f1.8 kostar 11 000 kronor.

Läs också Lätt och skarpt 85 mm till Panasonics fullformat Panasonics första porträttobjektiv för fullformat är en fullträff med bra skärpa och noll förvrängning.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen