Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonic Lumix GH1 med HD-video

Panasonic och Olympus startade en liten kamerarevolution med sin Micro Four Thirds-standard, och nu kommer Lumix GH1 med HD-video i 1080p-upplösning.

Av / 2009-03-04 - 10:11
Panasonic Lumix GH1 med HD-video


Inte nog med det, GH1 har som första kamera med utbytbar optik fått full autofokus även när den filmar rörliga bilder. Vilket genast gör HD-video mer intressant.
I övrigt påminner kameran om Lumix G1, men här får man dessutom 1080p-video med 24 bilder/s eller 720p-video med 60 bilder/s. I AVCHD-format. GH1 spelar in ljud i Dolby Digital Stereo med den hjälp av en extern eller den inbyggda mikrofonen.

Kameran har samma 3-tums LCD-skärm och elektroniska sökare som Lumix G1 och naturligtvis live-view så att man kan vrida på skärmen som på en riktig videokamera och titta på vad man förevigar.
Lägg märke till den röda videoknappen längst upp till höger på kamerans baksida.
Lumix GH1 har en ny, 12,1-megapixels High Speed Live MOS-bildsensor ansluten till en Venus Engine HD-bildprocessor som har dubbla kärnor för att kunna handskas med både HD-vide och stillbilder.

Kameran levereras till en början i kit med en ny MFT-zoom med integrerad bildstabilisator. Lumix G Vario HD 14–140 mm/F4.0–5.8 ASPH./MEGA O.I.S, är den fullständiga beteckningen, och den får snart sällskap av en kompakt vidvinkelzoom som heter Lumix G Vario 7–14mm F4 ASPH och har de beskedliga måtten 70 x 83 mm och väger 300 gram.

Något svenskt pris känner vi inte till i skrivande stund men kameran lanseras för 1 500 euro med kit-objektivet, vilket kanske betyder strax under 20 000 svenska kronor – kanske i mesta laget för en marknad som är van vid stark prispress.
Fast å andra sidan har Lumix-spegelreflexernas Leica-objektiv bland de bästa optiska prestanda vi har sett i Four Thirds-objektiv.

GH1 lanseras till våren och utöver de nya objektiven kan den också använda Lumix G Vario 14–45 mm f/3,5-5,6 och Lumix G Vario 45–200 mm f/4–5,6, som släpptes tillsammans med G1-modellen. Med en adapter går det att använda de mer än 30 andra Four Thirds-objektiv som redan finns.
 

 
 www.panasonic.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen