TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic Lumix GH1 med HD-video

Panasonic och Olympus startade en liten kamerarevolution med sin Micro Four Thirds-standard, och nu kommer Lumix GH1 med HD-video i 1080p-upplösning.

forfatter
Publicerad 2009-03-04 - 10:11


Inte nog med det, GH1 har som första kamera med utbytbar optik fått full autofokus även när den filmar rörliga bilder. Vilket genast gör HD-video mer intressant.
I övrigt påminner kameran om Lumix G1, men här får man dessutom 1080p-video med 24 bilder/s eller 720p-video med 60 bilder/s. I AVCHD-format. GH1 spelar in ljud i Dolby Digital Stereo med den hjälp av en extern eller den inbyggda mikrofonen.

Kameran har samma 3-tums LCD-skärm och elektroniska sökare som Lumix G1 och naturligtvis live-view så att man kan vrida på skärmen som på en riktig videokamera och titta på vad man förevigar.
Lägg märke till den röda videoknappen längst upp till höger på kamerans baksida.
Lumix GH1 har en ny, 12,1-megapixels High Speed Live MOS-bildsensor ansluten till en Venus Engine HD-bildprocessor som har dubbla kärnor för att kunna handskas med både HD-vide och stillbilder.

Kameran levereras till en början i kit med en ny MFT-zoom med integrerad bildstabilisator. Lumix G Vario HD 14–140 mm/F4.0–5.8 ASPH./MEGA O.I.S, är den fullständiga beteckningen, och den får snart sällskap av en kompakt vidvinkelzoom som heter Lumix G Vario 7–14mm F4 ASPH och har de beskedliga måtten 70 x 83 mm och väger 300 gram.

Något svenskt pris känner vi inte till i skrivande stund men kameran lanseras för 1 500 euro med kit-objektivet, vilket kanske betyder strax under 20 000 svenska kronor – kanske i mesta laget för en marknad som är van vid stark prispress.
Fast å andra sidan har Lumix-spegelreflexernas Leica-objektiv bland de bästa optiska prestanda vi har sett i Four Thirds-objektiv.

GH1 lanseras till våren och utöver de nya objektiven kan den också använda Lumix G Vario 14–45 mm f/3,5-5,6 och Lumix G Vario 45–200 mm f/4–5,6, som släpptes tillsammans med G1-modellen. Med en adapter går det att använda de mer än 30 andra Four Thirds-objektiv som redan finns.
 

 
 www.panasonic.se

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend