Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

OM Systems OM-1 första kamera

OM Systems första kamera är ett strå vassare än den ser ut.

Av / 2022-02-15 - 11:00
OM Systems OM-1 första kamera

Efter att Olympus sålde kameradivisionen var vi många som undrade om de nya ägarna kunde revitalisera den legendariska kameraproducenten. Eller om de bara skulle fortsätta med Mk IV, Mk V och så vidare, alltså småförbättringar på gamla kameramodeller.

Nu har OM Systems – som det nya företaget heter – kommit med sin första kamera. Och den verkar enormt övertygande redan från starten.

OM1 sensor scaled 1
OM1 sensor. Foto: Lasse Svendsen

Det är en helt ny kamera, med en helt ny bildsensor, processor och skärmmenyer. Den är uppkallad etter Olympus första spegelreflex, OM-1 som kom i 1972, och bär fortfarande Olympus-loggan trots att Olympus är ute ur kameraindustrin.

För fotografer som redan känner till Olympus digitala kameror, kommer mycket verka bekant när de plockar upp en OM-1 – men invändigt är allt nytt.

Några av de viktigaste nyheterna på OM-1:

 • Ny 20-megapixlars bakgrundsbelyst Quad Pixel Bayer CMOS utvecklad av Sony
 • Ny TruePic X-processor, upp till 3 x snabbare
 • 120 bps bildhastighet och 50 bps med kontinuerlig autofokus
 • 1053 fasfokuspunkter
 • 5,76 Mp OLED-sökare utan black out på 50 bps
 • 50 Mp high-res högupplöst handhållen
 • 80 Mp high-res högupplöst på stativ
 • ND-filter upp till ND64 (Neutral Density)
 • Upp till 8 stegs bildstabilisering
 • 4K/60p 10-bit video, H.264, H.265, HLG, OM-Log
 • Full HD 240p video
 • RAW-video med 12 bit 4:4:4 till extern inspelare via HDMI
 • Slutare testad att hålla för 400 000 exponeringar
 • Dubbla SD-kortplatser
 • IP53-certifierad vädertätning av kamerahus
 • Kan användas med vertikalgreppet HLD-10
OM1 front scaled 1
OM1 front. Foto: Lasse Svendsen

Olympus-kameran, eller OM Systems OM-1 som den kallas, är byggd för professionella fotografer som behöver extrem prestanda, som hög bildhastighet med pålitlig autofokus, i ett solitt kamerahus som tål att vara ute i dåligt väder.

Det har några typiska Olympus-funktioner som Live Composite och High-Res-inspelning, men också Starry Sky-fokus som gör det lättare för landskaps- och astrofotografer att fokusera på stjärnhimlen.

OM1 screen scaled 1
Foto: Lasse Svendsen

Men det nya bildchippet i micro four thirds-format är kanske den största nyheten. Det har inte högre upplösning än Olympus hade på OM-D EM-1X t. ex. Men sensorn är helt ny och utvecklad för bättre dynamik, mindre brus och inte minst mycket snabbare avläsningshastighet. Som, tillsammans med den nya processorn, är orsaken till att man får upp till 120 bps ut ur kameran.

OM1 ports scaled 1 OM1 top left scaled 1 OM1 top right scaled 1 OM1 rear scaled 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen

ISO-området sträcker sig till 102400 och bildchippet sitter på Olympus blixtsnabba mekaniska stabilisator, som ger upp till sju stegs bildstabilisering, eller åtta steg i kombination med optisk bildstabilisator i objektivet.

Video

Kameran har mycket bra videoegenskaper också. Man kan filma i 4K/60p antingen i 8-bit H.264 eller 10-bit H.265 och skicka video i råformat upp till 12-bitars 4:4:4, till en extern inspelare via HDMI. Det har även OM-Log för bättre kontroll över färggradering, HLG (Hybrid Log Gamma) och stöd för HDR-video.

Man kan också filma full HD upp till 240p för slow motion-video.

Sökare

En ny OLED-sökare med 5,76 Mp upplösning och noll black out upp till 50 bps hastighet, är milt sagt uppseendeväckande bra. Panelen i sökaren stöttar 120 fps, och har så kort fördröjning som 0,005 sekunder, samt 1,65 x förstoring, med steglös diopterjustering.

OM1 cards scaled 1
OM1 kortplaceringar. Foto: Lasse Svendsen

Autofokus

Den nya Quad Pixel bildsensorn har fasbaserad fokus med 1053 kryssensorer som är utspridda över hela bildytan. Cross Quad Pixel AF kallas den, och tillsammans med TruePic X-processorn och en ny fokusalgoritm ska den kunna följa djur, människor, bilar, flygplan, motorcyklar och mer, med större precision än i någon Olympus-kamera.

Pris och tillgänglighet

OM Systems första kamera finns att köpa redan i mars 2022, med ett estimerat pris på runt 2200 euro, drygt 22 000 kr för bara kamerahuset. Vertikalgreppet HLD-10 kostar 350 euro, en trådlös fjärrkontroll kallad RM-W1 kostar 80 euro, och en laddare kallad BCX-1 kostar 130 euro.

Ett extra batteri – BLX-1 med 2280 mAh kapacitet – kostar 90 euro.

Två nya objektiv

Samtidigt med lanseringen av OM-1 släpper OM Systems M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO II, och M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4.0 PRO.

Det första är en uppdaterad utgåva av ett av de bästa kitobjektiven vi känner till, med ny vädertätning, uppdaterad optik och Florine-beläggning på det främre linselementet. Brännvidderna motsvarar 24-80mm i fullformat.

Det andra är en helt ny 40-150mm f4, som är superkompakt och lätt jämfört med 40-150mm f2.8. Den täcker 80-300mm och är under 10 cm lång och väger 382 gram. Zoomen är trots det vädertätad och har en närgräns på 70 cm.

12-40mm F2.8 PRO II har riktpriset 999 euro, 40-150mm F4.0 PRO till angenäma 899 euro, och båda finns tillgängliga från början av mars.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Färgstark och kompakt systemkamera

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Rulla till toppen