Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nikon utmanar GoPro

Små actionkameror är enormt populära. Nu satsar även Nikon på action med tre kameror.

Vem kommer ihåg att Nikon har lanserat en actionkamera med 360-graders video? Ingen? Det gjorde de i januari 2016, för en liten evighet sedan.

Men nu är den äntligen färdig. Tillsammans med två andra actionkameror med något smalare bildvinkel.

Nikons 360-kamera i KeyMission-serien försenades ordentligt av jordbävningen i Japan som stoppade tillverkningen på flera fabriker. Men nu börjar det alltså dra ihop sig för de tre KeyMission-actionkamerorna.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

360-kameran är densamma som lanserades i januari, med två fisheye-objektiv som fångar upp och sätter ihop inspelningen i 4K-upplösning till 360 grader. Man kan även ta stillbilder i 8 Mp-upplösning eller välja 170-graders inspelning i stället. Och så är den vattentät ner till 30 meter.

Annons

Den är också perfekt för inspelning av VR-film (Virtual Reality), som också blir allt populärare.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

Det är inte svårt att inse att KeyMission 170 ska konkurrera med GoPro. Den har 4K-video och 170-graders bildvinkel, är vattentät ner till 10 meter och kan dyka ner till 40 meter med ett undervattenshus.

Foto: Nikon

Foto: Nikon

Den sista kameran i KeyMission-serien har mycket smalare bildvinkel, 80 grader. Den är också mycket mindre och mer praktisk att ha hängande på kläderna när man behöver ha båda händerna fria och inte vill oroa sig för en kamera som sticker ut.

Annons
Foto: Nikon

Foto: Nikon

KeyMission 80 tål en meters vattendjup, har pekskärm och 4,9 Mp selfie-kamera. En liten utlösarknapp på baksidan tar stillbilder när man vill ha det.

Den går att sätta fast på kläderna med en hållare som fästs med en magnet, så att man snabbt kan styra kameran eller fyra av ögonblicksbilder.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Alla tre KeyMission-kamerorna har Bluetooth och enkel överföring av bilder och video till telefonen. Elektronisk bildstabilisator kompenserar för skakningar. I serien finns en mängd tillbehör, från fästen till undervattenshus och fjärrkontroller.

Annons

Priser: 
KeyMission 360: 5 000 kr
KeyMission 170: 4 000 kr

KeyMission 80: 3 000 kr

forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.