TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nikon NIKKOR Z 600mm f4 TC VR S

Extrem supertele med extremt pris.

forfatter
Publicerad 2022-11-02 - 09:00

Med den nya Nikkor Z 600mm f4 TC VR S fyller Nikon på med proffsobjektiv till den spegellösa Nikon Z-serien. Just denna här riktar sig förmodligen till fotografer som behöver ett ljust supertelefoto på en Nikon Z9.

Den nya 600:an är rå på så många sätt. Brännvidden är bara en av dem, men ljusstyrkan på f4 är mycket bra för ett objektiv av denna typ. Med en inbyggd 1,4x telekonverter kan du ändra brännvidden till 840mm f5.6 genom att slå om en brytare.

Den extrema telen har inbyggd bildstabilisering upp till fem steg, eller 5,5 steg på en spegellös Nikon-kamera med Synkron VR.

Det är självklart vädertåligt och byggt för proffsbruk, men det är inte särskilt tungt med tanke på dess storlek. Vikten är knappt 3,2 kilo och Nikon menar att objektivet lätt går ner i en incheckningsbar fotoväska.

Det finns programmerbara funktionsknappar på sidan av objektivet, som också har ett vridbart stativfäste som är placerat vid objektivets tyngdpunkt.

Foto: Nikon

Z 600mm f/4 TC VR S säljs från 24 november med ett rek pris på 190 000 kr.

Veckan därpå, 1 december, släpps MC-N10 fjärrkontrollgrepp för 5 290 kr. Det är en kombination av flexibelt handgrepp och fjärrkontroll för Nikons spegelfria kameror.

MC-N10 gör det möjligt för filmfotografen att styra kamerans inspelningsfunktioner för en mer ändamålsenlig användning under filmning.

Foto: Nikon

Greppet är kompatibelt med Z 7II och Z 6II vid lanseringen. En firmware-uppgradering krävs för att styra Z 9 med MC-N10.

 

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Telezoom för Leica SL Relativt prisvärd zoom för naturfotografer.
lbpluss
Drönare for Reels-videor En liten detalj skiljer DJI Mini 3 från andra drönare.
lbpluss
Det här objektivet ger tvättäkta biofilm Hur får Hollywoodfilmer sitt dramatiska och filmiska utseende? Svaret är anamorfiska objektiv. Det här från Sirui har dessutom många råd med.
lbpluss
Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?
Följ Ljud & Bild