TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nikon NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S

Nikon-objektivet är kompakt och lätt för att vara ett 400 mm/f2,8 – men det kostar!

forfatter
Publicerad 2022-01-20 - 10:23

Nikons nya Z 400mm f/2.8 TC VR S är inte precis något du bara sticker in i fotobutiken och köper alldeles innan du åker till Gran Canaria. Det är inget reseobjektiv alls utan ett maxat 400 mm med bra ljusstyrka, gjort för Nikons fotografer som jagar vilda djur i naturen eller sitter ringside på en sportarena.

Skarpa ögon har redan noterat att 400:an har inbyggd 5,5-stegs bildstabilisering (VR), och en 1,4x telekonverter (TC) inbyggt. Det ökar brännvidden till 560 mm och då kommer man ännu närmare – utan att riskera att bli lejonmat.

400 2.8 TC teleconswitch
Foto: Nikon

Objektivet är gjort för Nikons Z-modeller, kanske främst Z9 som är seriens professionella kamera. Det har ny teknik i form av Nikons nya fokusmotor Silky Swift Voice Coil Motor (VCM) med optisk ABS-kod, som enligt Nikon är snabbare, tystare och bättre på fokusspårning.

Z9 400 2.8 TC front34l
Foto: Nikon

Detta är också det första Z-objektivet som har Nikons nya mesoamorf-beläggning, en ny linsbeläggning som Nikon hävdar är ännu bättre än tidigare varianter med nanopartiklar och som dämpar reflexer bättre än någonsin.

400-objektivet är utrustad med Nikons ED-, Super ED- och SR-glaselement och är förseglat så att det tål dåligt väder.

C PL460 989x1331 1 400 2.8 TC angle2 989x411 1
<
>
Foto: Nikon

I USA är priset 14 000 dollar. Så vi får se vad det svenska priset blir när det teleobjektivet kommer till Sverige längre fram i vår. Vi har fått indikationer på någonstans kring 165 000 kronor.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Telezoom för Leica SL Relativt prisvärd zoom för naturfotografer.
lbpluss
Drönare for Reels-videor En liten detalj skiljer DJI Mini 3 från andra drönare.
lbpluss
Det här objektivet ger tvättäkta biofilm Hur får Hollywoodfilmer sitt dramatiska och filmiska utseende? Svaret är anamorfiska objektiv. Det här från Sirui har dessutom många råd med.
lbpluss
Briljant videokamera för proffs Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 är en sagolik kamera för seriösa filmskapare. Men är den inte lite för lik sin storebror – även prismässigt?
Följ Ljud & Bild