TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nikon NIKKOR Z 28-75 mm f/2.8 – billig, ljusstark normalzoom

Kompakt och lätt 28–75 mm – plus ett ganska så häftigt 800 mm-objektiv.

Nikon har redan två normalzoomar i form av påkostade 24-70mm f2.8 S och den mer budgetvänliga 24-70mm f4 S. Båda är anpassade för Nikons spegellösa fullformatkameror i Z-serien, men nu verkar det som om Nikon har upptäckt att det finns i ett glapp i sortimentet.

Då räknar jag inte med nya 24-120mm f4 som täcker lite andra behov.

Nya Z 28-75mm f2.8 lägger sig på ungefär samma pris som 24–70/4 och under hälften av 24–70/2,8 men har samma fina ljusstyrka som det senare.

Brännviddsområdet är mycket användbart och zoomen är ett utmärkt allroundobjektiv. Den är också ganska lätt med en vikt på 560 gram och tack vare en närgräns på 19 cm vid 28 och 39 cm vid 75 mm är den fullt användbar för makrobilder också.

Den dessutom vädertätad och säljs med motljusskydd för 11 500 kronor.

Vädertätat är även kommande Z 800 mm f/6.3 VR S, som ställer upp i Nikons dyrare S-serie och är ett tämligen extremt teleobjektiv för fotografer som inte kan komma för nära.

Djurfotografer med Nikon-kameror i ryggsäcken kommer förmodligen att intressera sig för det här extrema objektivet, som är Nikons första 800 mm med ett Phase-Fresnel-element på insidan.

Phase Fresnel är en typ av linselement med koncentriska utfräsningar på ena sidan, som när det kopplas ihop med ett refraktivt element samlar ljusets våglängder i perfekt fokus på fokusplanet.

Z 800mm f/6.3 VR S håller fortfarande på att utvecklas, så vi vet inte så mycket om det ännu, men det finns redan på färdplanen för framtida objektiv till Z-systemet:

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.