Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Ljusstark vidvinkelzoom

12–24 mm och bländare 2,8 är gör Sonys G Master-zoom till världens grymmaste.

Man skulle inte kunna tro att Sony-fotografer behövde ytterligare en vidvinkelzoom, men här kommer FE 12-24mm f2.8 GM, den allra ljusstarkaste zoomen med just det fokusområdet. Om någon tycker sig ha sett den förut så det vara den andra 12–24 mm-zoomen som Sony gör, den med ljusstyrka 4,0. Eller så tänker de på Sigmas snarlika 14–24/2,8.

Sonys nya 12–24 är lite större, bländare 2,8 ställer höga krav på optiken. Och bara titta på det här frontelementet. Här handlar det om avancerad optisk teknik. Inte ens Sonys FE 16-35/2.8 har lika mycket glas.

Det nya objektivet heter alltså Sony FE 12-24mm f2.8 G Master och har ett par ganska häftiga tekniska lösningar i den optiska beläggningen och mekaniska konstruktionen.

Bakom det enorma frontelementet finns tre av Sonys asfäriska A Extreme Aspheric-element, tre ED-element (ED (Extra Dispersion) och två Super ED-element, plus ett extra asfäriskt element.

Annons

Sonys-objektivet har intern fokus, manuell fokusring, programmerbar funktionsknapp och det ingår en mall för fotografer som behöver klippa till filter – som sedan sätts i en anpassad filterhållare bakom det bakersta linselementet.

Det syns inte på bilderna, men det finns nio avrundade bländarlameller och fyra av Sonys XD-fokusmotorer som är grupperade i par. Sony hävdar att autofokusen ska vara blixtsnabb och tystgående.

Det enorma frontelementet har extra ”slät” yta för att teckna kanterna finare i diffusa bakgrunder, även kallat bokeh.

Annons

Sonys nya extrema zoom släpps i augusti och kostar 36 000 kronor.

Här är en video som Sony har gjort:

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.