TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ljusstark vidvinkelzoom

12–24 mm och bländare 2,8 är gör Sonys G Master-zoom till världens grymmaste.

Man skulle inte kunna tro att Sony-fotografer behövde ytterligare en vidvinkelzoom, men här kommer FE 12-24mm f2.8 GM, den allra ljusstarkaste zoomen med just det fokusområdet. Om någon tycker sig ha sett den förut så det vara den andra 12–24 mm-zoomen som Sony gör, den med ljusstyrka 4,0. Eller så tänker de på Sigmas snarlika 14–24/2,8.

Sonys nya 12–24 är lite större, bländare 2,8 ställer höga krav på optiken. Och bara titta på det här frontelementet. Här handlar det om avancerad optisk teknik. Inte ens Sonys FE 16-35/2.8 har lika mycket glas.

Det nya objektivet heter alltså Sony FE 12-24mm f2.8 G Master och har ett par ganska häftiga tekniska lösningar i den optiska beläggningen och mekaniska konstruktionen.

Bakom det enorma frontelementet finns tre av Sonys asfäriska A Extreme Aspheric-element, tre ED-element (ED (Extra Dispersion) och två Super ED-element, plus ett extra asfäriskt element.

Sonys-objektivet har intern fokus, manuell fokusring, programmerbar funktionsknapp och det ingår en mall för fotografer som behöver klippa till filter – som sedan sätts i en anpassad filterhållare bakom det bakersta linselementet.

Det syns inte på bilderna, men det finns nio avrundade bländarlameller och fyra av Sonys XD-fokusmotorer som är grupperade i par. Sony hävdar att autofokusen ska vara blixtsnabb och tystgående.

Det enorma frontelementet har extra ”slät” yta för att teckna kanterna finare i diffusa bakgrunder, även kallat bokeh.

Sonys nya extrema zoom släpps i augusti och kostar 36 000 kronor.

Här är en video som Sony har gjort:

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.