Leica tuffar till sig

Den här räknade vi inte med. En vattentät och stötsäker Leica kamera med stor bildsensor.

Vi är bortskämda med att kamerorna från Leica är läckra och stilrena. Det var inte direkt det första vi tänkte på när vi såg Leica X-U. Som faktiskt är formgiven av Audi Design. Kanske handlar det om funktion före form, för kameran har en ”verktygs-prägel” som vi inte är vana vid från Leica.

Hur som helst är kameran byggd för att tåla omild behandling utomhus och är naturligtvis vattentät och stötskyddad. Leica verkar inte ha snålat med tekniken, de har utrustat kameran med ett ljusstarkt Summilux 23 mm/f1,7 ASPH-objektiv (motsvarande 35 mm) med skyddsfilter så att det fungerar under vatten. Kameran överlever att följa med ner till 15 meters djup.

Leica X-U får inte jämföras med andra allväderskameror, som de vi testar här eller Nikon 1 AW 1, som har mycket mindre bildsensorer.

Foto: Leica
Foto: Leica

Audi Design har försökt göra kameran enkel, intuitiv och lättskött och byggkvaliteten ska inte gå att klaga på. Topplattan är gjord av aluminium och kameran är utrustad med TPE-armering som ser till att kameran är vattentät.

Inställningshjulen är gjorda av eloxerad aluminium och kameran har en speciell antiglid-behandling så att den inte halkar ur händerna om de är fuktiga.

Foto: Leica
Foto: Leica

Kameran har ett härdat skärmskydd och ett dubbelt låssystem för batterifacket och minneskortluckan. På framsidan finns en inbyggd blixt och på insidan en CMOS-bildsensor i APS-C-format med 16,2 Mp.

Summilux-objektivet har en närgräns på 20 cm, manuell fokusring med avståndsmarkering och den stora bländaröppningen f1,7 gör att kameran passar bra för motiv i dåligt ljus. Det finns också en snapshot-knapp för undervattensfoto. Och HD-video i MP4-format med 1080- eller 720-upplösning med 30 bildrutor i sekunden.

Foto: Leica
Foto: Leica

Leica X-U finns redan i butikerna och kostar 33 000 kronor

Snabbfakta Leica X-U
16,2 Mp APS-C-bildsensor
Vattentät ner till 15 meter
Stötsäker från upp till 1,22 meter (Mil Spec MIL-STD-810G)
Summilux-objektiv 35 mm/f1,7 35 med manuell fokusring
Inbyggd blixt
Antiglidbeläggning av gummi
Designad av Audi Design
Byggd i Tyskland
Pris: 33 000 kronor

Foto: Leica
Foto: Leica
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Panasonic Lumix S5

  Riktpris: 25000 kr Lumix S5 är Panasonics bästa allroundkamera

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.