Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Leica SL2

Äntligen en ny fullformatkamera från Leica.

Av / 2019-11-07 - 08:28
Leica SL2

Fyra år efter lanseringen av Leica SL är det äntligen dags för SL2, som är mycket mer än bara en uppgradering. Kameran är helt ny och det är nästan bara designen som är kvar.

På utsidan har den fått en förenklad knapplayout som gör att SL2 mer påminner om Leica Q2. Handgreppet har en mer anpassad utformning och kameran är vädertätad och IP54-klassad.

På insidan har den Leicas version av den 47-megapixels CMOS-bildsensor i fullformat som sitter i Panasonic Lumix S1R. Och med femaxlars bildstabilisator – upp till 5,5 steg – och pixel shift kan man ta stillbilder med så hög upplösning som 187 Mp.

Enligt Leica har kameran mycket respektabla 14-bitars färgdjup och maximal ljuskänslighet är ISO 50 000. Allt tack vare den nya Maestro III-bildprocessorn.

Andra nyheter är en ny 5,76 Mp OLED-sökare, en 8 cm pekskärm (ej utfällbar) med 2,1 Mp-upplösning och två SD-minneskortsplatser med UHS-II-stöd.

Bildhastigheten anges till 10 bilder/s med den mekaniska slutaren, fast bara med autofokus i den första bilden. Med kontinuerlig autofokus sjunker hastigheten till 6 bilder/s.

I pressmeddelandet nämns också Leica Object Detention AF, som ska vara en snabb och pålitlig autofokus, men det sägs ingenting om hur den fungerar. Det återstår att prova.

Cine-läge

SL2 spelar in video i antingen DCI- eller UHD 4K-format, med upp till 60p från nästan hela bildytan och i 8-bitars 4:2:0-kvalitet – eller 10-bitars 4:2:2 om man lagrar i 30p. Den klarar även 5K/30p, fast då starkt beskuret med faktor 1,6x och bara i 4:3-format.

Inspelningarna kan göras med L-Log-gammakurva för efterbehandling och kameran stöder HLG med 10-bitars 4:2:2.

I Cine-läge kan man styra allt manuellt och ISO förvandlas till ASA på skärmen, slutartiden markeras i grader och F-bländarvärdena ersätts av T-stopp, som mäter den faktiska ljusmängden genom objektivet.

Kameran har kontakt för både hörlurar och mikrofon samt HDMI-utgång i full storlek med 10-bitars video ut.

App-styrning

Det finns en app som styr kameran. Leica FOTOS används för att överföra bilder och video och kan fjärrstyra kameran via Wi-Fi och Bluetooth.

Med den kan man välja slutartid, bländare, ISO-värde och exponeringskompensation – och ta bilder.

Pris

Leica SL2 släpps 21 november och kostar 68 500 kronor (enbart kamerahus).

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen