Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Leica M11-P systemkamera

Lägger till Content Credentials.

Skrivet av / 2023-10-27 - 11:44
Leica M11-P systemkamera

Många fotografer upplever att deras bilder används utan tillstånd. Då är det ofta en lång väg att gå för att få betalt för otillåten användning av bilderna. I vissa fall handlar det om ren stöld, medan det andra gånger är okunskap som leder till att fotografens rättigheter kränks.

Med den utbredda användningen av bilder på sociala medier och artificiell intelligens är det inte alltid lätt att veta vem som äger rättigheterna till bilderna.

Leica gör något åt detta med M11-P. Detta är efterföljaren till M10-P och världens första kamera med Content Credentials (innehållscertifikat), som lagrar bilder med metadata.

Läs också Leica M10-P Leica M10-P är knappast rätt kamera för alla, men för målgruppen är den mitt i prick.

Content Authenticity Initiative (CAI) lägger till information både när bilden tas och när den ändras. Uppgifterna kan vara fotografens namn, datum, ändringar som gjorts och verktyg som använts.

Foto: Leica

Bildens ursprung och äkthet kan enkelt verifieras med hjälp av ett kostnadsfritt verktyg som finns på contentcredentials.org/verify.

Kameran är uppbyggd kring ett fullformats BSI CMOS-bildchip med Leicas Triple Resolution. Det innebär att man kan ta bilder i DNG eller JPEG med 60, 36 eller 18 megapixlar. En Maestro-III-bildprocessor ser till att bildkvaliteten bibehålls.

Foto: Leica

Den har ingen som helst videoinspelning, men kan ta 4,5 bilder per sekund och har ett internt lagringsutrymme på 256 GB. M11-P kommer att finnas tillgänglig i silver och svart hos utvalda Leica-återförsäljare, och priset anges till 107 990 kronor för kamerahuset.

Foto: Leica

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

Lovar bättre ljud på upp till 250 meters avstånd

Kompakt och lätt makroobjektiv för Lumix-kameror

Belkin vill revolutionera "selfie-videorna"

Kolla in vad Kodak har gjort här

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

En uppsjö av nyheter från Canon

Steadicam för fickan

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen