Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Leica APO-Summicron-M 35mm F/2,0 ASPH

Nytt 35 mm-objektiv med avancerad konstruktion.

Skrivet av / 2021-03-08 - 08:59
Leica APO-Summicron-M 35mm F/2,0 ASPH

Kompromisslös bildkvalitet, sa Leica till sina ingenjörer. Det nya 35 mm-objektivet till M-kamerasystemet ska ha en unik skärpa, det spelar ingen roll vad det kostar.

Resultatet är APO-Summicron-M 35mm F/2,0 ASPH. Och kostar gör det. Men Leica hävdar att det är det skarpaste objektivet de någonsin har gjort. Det är också det tekniskt mest avancerade – och har dessutom den kortaste närgränsen, 30 cm.

Optiken består av hela tio linselement, vilket är ovanligt för ett 35 mm-objektiv, sex av dem är gjorda av ett speciellt glas med anomalous partial dispersion. Flera av dem har dessutom asfäriska slipningar vilket ska innebära snudd på noll kromatisk aberration och apokromatisk korrektion.

Leica hävdar att objektivet knappt har någon förvrängning och att de elva bländarlamellerna ska ge silkeslena bakgrunder – bokeh – och fullständig skärpa hela vägen till kanterna.

Leica APO-Summicron-M 35mm F2 ASPH kostar 80 000 kronor och passar även till Leica SL-serien med adapter.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Den här 6K-skärmen dreglar vi över

Kompaktkamera för vlogging

Leica Q3 med trippel upplösning

Fuji kamera lägger video blogga

Canon sänker prisen med EOS R100

Kompaktkamera för bloggare

Rulla till toppen