Nyhet

Leica APO-Summicron-M 35mm F/2,0 ASPH

Nytt 35 mm-objektiv med avancerad konstruktion.
forfatter

Kompromisslös bildkvalitet, sa Leica till sina ingenjörer. Det nya 35 mm-objektivet till M-kamerasystemet ska ha en unik skärpa, det spelar ingen roll vad det kostar.

Resultatet är APO-Summicron-M 35mm F/2,0 ASPH. Och kostar gör det. Men Leica hävdar att det är det skarpaste objektivet de någonsin har gjort. Det är också det tekniskt mest avancerade – och har dessutom den kortaste närgränsen, 30 cm.

Optiken består av hela tio linselement, vilket är ovanligt för ett 35 mm-objektiv, sex av dem är gjorda av ett speciellt glas med anomalous partial dispersion. Flera av dem har dessutom asfäriska slipningar vilket ska innebära snudd på noll kromatisk aberration och apokromatisk korrektion.

Leica hävdar att objektivet knappt har någon förvrängning och att de elva bländarlamellerna ska ge silkeslena bakgrunder – bokeh – och fullständig skärpa hela vägen till kanterna.

Leica APO-Summicron-M 35mm F2 ASPH kostar 80 000 kronor och passar även till Leica SL-serien med adapter.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.