Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kompaktkamera med 20 Mp

Sonys nya RX100 är definitivt en av de mest spännande kompaktkamerorna som vänder sig till fotoentusiaster. Stor bildsensor och ljusstark optik gör att RX100 kan bli en succé.

Av / 2012-06-14 - 09:29
Kompaktkamera med 20 Mp

DSC-RX100 kostar 6 200 kronor och ska konkurrera med Fujifilm X10, Canon PowerShot G1 X, Olympus XZ-1 och Samsung EX1. Samtliga ställer upp i entusiastklassen där kamerorna har en högre funktionsnivå och bildkvalitet än vanliga kompakter.

RX100 är faktiskt Sonys första entusiastkamera sedan DSC-V3 från 2004, och den är betydligt intressantare på alla sätt och vis.

Kameran har måtten 102 x 59 x 36 mm och är alltså mindre än P7100 och G1 X vilket lär betyda att den enkelt slinker ner i fickan. Även om den inte är lika liten som S100.

Det som gör RX100 så intressant är dock kombinationen av relativt ljusstark (f1,8–4,9) Zeiss-optik med en räckvidd från 28 mm vidvinkel till 100 mm porträtt-tele samt en 20,1-megapixlars CMOS-bildsensor med större bildyta än alla andra kompaktkameror – bortsett från Canon G1 X.

Bildytan är alltså lika stor som i Nikon V1 (13,2 x 8,8 mm) vilket betyder en yta på 116 mm2.

Jämför det med 42 mm2 i S100 och 58 mm2 i X10 så inser man enkelt att Sony-kameran kan ha en fördel i dåligt ljus, där höga ISO-värden kanske inte är lika kritiska för bruset. (För ordningens skull bör det påpekas att Canon G1 X har en sensor med arean 252 mm2, alltså lika stor som bildsensorn i små systemkameror från Olympus och Panasonic.)

RX100 har samma menysystem som Sony Alpha-spegelreflexer, och tack för det! Menyerna i Sonys kompakt- och NEX-kameror är inte mycket att skryta över.

Skärmen är av traditionell LCD-typ, fast har Sonys White Magic-teknik som ger bättre ljusstyrka och kontrast, samt har hela 1,22 megapixlars upplösning.

Ringen runt objektivet kan användas för att zooma, om man tycker att det är mer praktiskt än zoomreglaget på ovansidan. Eller så kan ringen användas till någon av sex egenprogrammerade funktioner, till exempel bländaröppning.

Kameran kan naturligtvis filma HD-video i full 1080-upplösning och 28 Mbit/s-kvalitet i AVCHD- eller MPEG4-format.  Det går också att ta stillbilder i 16:9-format och 17 Mp-upplösning samtidigt som man filmar.

 

sony.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen