Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kodak Super 8 filmkamera

Blåser liv i Super 8.

Av / 2023-12-02 - 14:14
Kodak Super 8 filmkamera

Kanske kan vi tro på det nu, att du verkligen kan köpa en Super 8-filmkamera från Kodak, samma kamera som de visade på CES i Las Vegas för nästan åtta år sedan. Jag minns inte om vi trodde på det då, en filmkamera verkade verkligen väldigt avlägsen då, och det gör den verkligen nu också.

Men det verkar faktiskt som om Kodaks Super 8-kamera är verklighet.

De säger att kameran ska kunna bokas nu och skickas ut till de första kunderna om några veckor.

Foto: Kodak

Man ska även kunna köpa Super 8-film, som man också kan få framkallad, sägs det. Hur man tittar på filmen nämns inte. Så man får väl leta på begagnatmarknaden efter en begagnad filmprojektor i bra skick, antar jag.

Kameran har en HDMI-utgång för den som vill se filmen på en större skärm än den vinklingsbara 4-tums LCD-skärmen som kameran är utrustad med. Den har faktiskt utbytbar optik och levereras med motsvarande en 35mm f1.2 med C-mount. Ännu en standard från den gamla goda tiden.

Foto: Kodak

En viktig sak som är ny är formatet. Den tidigare Super 8 hade ett bildförhållande på 4:3, här har Kodak utökat filmens bildyta till närmare 16:9.

Ljudet kan spelas in med den inbyggda eller en extern mikrofon, på ett SD-kort (!). Som man senare måste synka med filmen.

Kodak säger att det kommer att finnas tre filmer tillgängliga för Super 8-kameran. Vision 3 200T som är en ren negativ färgfilm, en svartvit Tri-X och Ektachrome positiv film. Filmkassetterna innehåller 15 meter film, vilket ger drygt tre minuter film vid fotografering med 18 fps, och mycket mindre vid fotografering med standard 24 fps.

Foto: Kodak

Kodak-kameran levereras i en Pelican-skyddsväska, som också innehåller objektiv, pistolgrepp, film och tillbehör.

Allt detta kostar en hel del. Närmare bestämt 5 500 dollar. Vilket, då det inte är jämförbart med en (digital) professionell videokamera från RED eller Blackmagic, måste sägas vara dyrt.

 

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen