Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sony Xperia PRO-I kan vara den häftigaste kameramobilen

Har 24 mm Zeiss-objektiv, 1-tums bildsensor och 4K/120 Hz-skärm med HDR.

Skrivet av / 2021-10-26 - 11:41
Sony Xperia PRO-I kan vara den häftigaste kameramobilen

Den stora nyheten i Sonys nya mobiltelefon Xperia PRO-I – där I står för Imaging – är kameran på baksidan. Något liknande har vi inte sett i någon mobil förut.

Den 1 tum stora Exmor RS-bildsensorn med 20 Mp-upplösning är lånad från kompaktkameran RX100 VII, och är en mycket större bildsensor än man brukar hitta i mobiler. Den är större än 1/1,7-tumssensorn i Xperia 1 III och har mycket större pixlar: 2,4 µm mot 1,8 µm.

Xperia PRO-I chip

Sensorn har 315 fasdetekterande autofokuspunkter, som täcker 90 procent av den stora bildytan, samt en Bionz X-bildprocessor.

Kort om Xperia PRO-I från pressmeddelandet

 • Världens första smartphone med en 1.0-typ Exmor RS bildsensor med fasdetektering AF (autofokus)[i] för enastående prestanda i svagt ljus, stort dynamisk omfånd och vacker bokeh. Exmor RS-sensorn av 1.0-typ är den samma som används idag i den prisbelönta RX100 VII-kameran och är optimerad för smartphone
 • BIONZ X för mobil bildprocessor och en front-end LSI ger tydliga och brusfria bilder även vid fotografering i mörker
 • 315 fasdetekterande AF-punkter som täcker 90% av bilden, vilket gör att användarna kan fotografera motiv i hög hastighet och med hög precision – även vid tillfällen där det är svårt att hitta fokus
 • Avancerade AF-funktioner för att stödja “Real-time Eye AF” och “Real-time tracking”[ii] som håller koll på rörliga objekt med stor precision med hjälp av AI
 • ZEISS Tessar Optics with T* antireflekterande beläggning och dubbel bländare F2.0/F4.0 för enastående prestanda i svagt ljus, hög dynamisk räckvidd och vacker bokeh
 • Världens första smartphone med 4K-videoinspelning med 120 fps hög bildhastighet[iii] som dessutom har ett inbyggt hål för att fästa en rem samt en dedikerad avtryckare för enkel och snabb kontroll
 • Den nya Videography Pro-funktionen kombinerar kreativ flexibilitet med användarvänlighet
 • Den första Xperia smartphonen som stöder Eye AF och Object Tracking under videoinspelning
 • Högkvalitativ videoprestanda och kristallklar ljudinspelning
 • Skärm med 4K HDR OLED 120Hz uppdateringsfrekvensvisning
 • Högkvalitativa ljudfunktioner, inklusive Dolby Atmos, 3,5 mm ljuduttag, Full-stage Stereo Speakers och 360 Reality Audio
 • Corning Gorilla Glass Victus
 • Qualcomm Snapdragon 888 5G
 • 166 x 72 x 8,8 mm, 211 gram, IP65 / 68 certifierad

Med hjälp av den nya 1-tumsbildsensorn och Sonys Bionz-bildbehandling hävdar Sony att PRO-I ska kunna leverera en bildkvalitet som inga andra mobiler kommer i närheten av. Då menar de förmodligen mest 24 mm-objektivet, där 1-tumssensorn sitter, men det ska såklart bli intressant att se hur både den och de andra två kamerorna på klarar sig mot iPhone 13 Pro.

Huvudkameran, om man kan kalla den så, har en mekanisk bländare som kan växla mellan f2,0 och f4, som syns på bilden nedan.

Den har också tämligen häftiga videoegenskaper med 4K i 120 Hz, och dessutom Sonys Cinematography Pro som vi känner igen från Sonys professionella (Cine Alta) Venice-videokameror. Ett särskilt skaparläge (creator) ska ge fotografen korrekta färger och vitbalans, och en panel på sidan av skärmen innehåller ett antal inställningsalternativ som man inte hittar i vanliga mobiler.

Vlog_muffGhosted_black-Large-989x989 Xperia-PRO-I_Vlog_completeFront_black-Large-989x989
<
>

Sony släpper också en Vlogg-monitor, som är en 3,5-tums skärm man sätter på och kopplar till mobilen. Det går även att koppla in en extern mikrofon och med GP-VPT2BT-greppet får man en behändig videorigg.

Ergonomin är en akilleshäl för många mobiler, men greppet i kombination med en lite annorlunda utformning av sidorna och utlösarknappen ska enligt Sony lösa mycket av problematiken.

Xperia PRO-I har 12 GB internminne och 512 GB ROM, men kan även använda micro SDXC-minneskort upp till 1 TB. Då bör man få plats med en hel del 4K-inspelningar och råfiler.

Tack vare autofokussystemet hämtat från Sonys proffskameror i alpha-aserien kan det mycket väl vara så att PRO-I har den bästa autofokusen av alla mobiler. Sony Real-time Eye-AF är åtminstone bland de snabbaste och mest exakta fokuseringssystemen som finns just nu, få kameror är lika bra på att spåra objekt under fotografering som Sonys.

 

Enligt Sony kommer ny Xperia PRO-I kommer till utvalda butiker i december. Det europeiska riktpriset är 1 800 euro, alltså 18 000 kronor. Men det är billigt jämfört med en professionell videokamera, och för den som skapar mycket innehåll med sin mobil kan kamerorna på PRO-I vara så lockande att priset kanske inte spelar någon roll.

Läs också Sony fulländar fickkameran Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

 • Prova LB+ i 14 dagar
  Bara 14:-

  Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

 • LB+ Total i 12 mån
  Bara 125 kr/mnd

  Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Retrokamera i fullformat

Världens dyraste 50mm

Kamera för tuffingar

Mycket mer än bara en uppdatering

Löser problemet med mellanformatskameror

Polaroid instant-kamera med autofokus

Rulla till toppen