Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

HD-videokamera för proffs

Canon släpper en grym HD-videokamera med sju objektiv och avslöjar en EOS-spegelreflex som filmar i 4K-upplösning!

Av / 2011-11-08 - 09:40
HD-videokamera för proffs

Canons nya Cinema EOS C300 är ingen leksak. Utan att fullblodsvideokamera med 1080-HD-video som vänder sig för filmindustrin och yrkesfilmare.


Den finns i två versioner, en med bajonettinfattning för EOS-objektiv så att man kan sätta på objektiven till Canons EOS-stillbildskameror. Den andra versionen har så kallad PL-infattning, och pass
ar PL-proffsobjektiv. Till exempel det på bilden nedan.

EOS C300 har en nyutvecklad CMOS-bildsensor med 8,29 megapixlar och Super 35 mm-format. Man kan filma HD-video i full 1920 x 1080-upplöpsning (MPEG2 422HL-format). Och med en datahastighet av 50 Mbit/s. C300 stöder även färgsampling med 4:2:2-komprimering.


C300 släpps i januari, svenskt pris är inte satt ännu men enligt Canons pressmeddelande är prisindikationen 18 000 euro.

Ny EOS-spegelreflex med 4K-video


Canon har också avslöjat att de arbetar med en ny spegelreflexmodell som filmar i 4K-upplösning, alltså 4096 x 2160 – eller fyra gånger så hög upplösning som vanlig 1080-HD-video.

Kameran har en CMOS-sensor i APS-H-storlek med större yta än vanliga spegelreflexer. Den lagrar filerna i MJPEG-format och stöder 24 bildramar i sekunden.

Pris och tillgänglighet säger Canon ingenting om, men med tanke på specifikationerna är det inte mycket som tyder på att den befinner sig i de lägre prisklasserna.

Hur man ska titta på 4K-video är också en intressant fråga. Det finns nästan inga TV-skärmar som har en sådan upplösning. Canon bygger 4K-skärmar, men de går ännu så länge inte att köpa.

canon.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen