Nyhet

Supersexig Hasselblad-jubileumskamera

Det här tycker vi är ett passande sätt att fira när man fyller 80.
Hasselblad 907X
forfatter

Plötsligt blev vi påminda om det är 80 år sedan Viktor Hasselblad gjorde sin första kamera. De ikoniska mellanformatskamerorna, med sin fyrkantiga låda med 6 × 6 cm bildyta, är vida berömda för sin tålighet och bildkvalitet.

De är så bra så de duger för månfärder, NASA har använt Hasselblad flitigt ända sedan de första bilderna från månen fångades genom objektivet på en Hasselblad-kamera.

Hasselblad 907X Anniversary Edition Kit kanske inte passar lika bra att ta med sig upp i rymden. Fast vem vet, de som har råd med en av de 800 kamerorna som Hasselblad tillverkar kanske också har råd att köpa biljett till någon av de civila rymdfärderna som garanterat kommer i framtiden.

Hasselblad 907X_black
Foto: Hasselblad

Jubileumsmodellen 907X bygger på CFV II 50C, ett digitalt bakstycke, handtag, optisk sökare och ett silverfärgat XCD 30mm f3.5-objektiv

Hasselblad-kännare vet att kameran har en 44 x 33 mm stor CMOS-bildsensor med 50 Mp och 14 bitars dynamik och 16-bitars filer. Den har en utfällbar 8 cm-skärm med 2,36 Mp-upplösning, två SD-kortplatser och USB-laddning. Kameran kan naturligtvis användas med Hasselblads Photos-programvara, som finns till iPad.

Priset anges till 15 000 euro för hela kitet, som går att köpa från och med i höst.

 

Hasselblad 907X
Foto: Hasselblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.