Nyheter

Med 30x zoom ska Sonys lilla kamera vara idealisk för alla som föredrar att resa med lätt packning.
forfatter

Digital teknik har gjort det möjligt att ha med sig en liten kamera men ända ta fina bilder. Till exempel någon av de små superzoomkamerorna som du kan ha i fickan tills rätt motiv uppenbarar sig. Oavsett om det befinner sig nära eller långt borta, för med 30x zoom kan du fotografera det allra mesta. Även om det är väldigt långt bort.

Superzoomkamerorna är fortfarande uppskattade och håller stånd på en marknad som länge har varit i fritt fall. Det är inte svårt att förstå varför. Se bara på Sonys nya Cyber-shot HX80 som med 30x zoom och måtten 102 x 58 mm slinker ner smidigt i fickan.

Foto: Sony 
Foto: Sony

Inte illa alls för en kamera med 24–720 mm optisk zoom och en 18,2-megapixlars Exmor R-bildsensor (1/1,2 tum) samt en inbyggd OLED-sökare på toppen. Skärmen kan vinklas 180 grader för att ta selfies och det går naturligtvis att överföra bilderna trådlöst direkt till mobilen.

Foto: Sony 
Foto: Sony

En så liten kamera med så mycket zoom är både bärbar och diskret. En av fördelarna med den uppfällbara sökaren är att man ser motivet bättre i solljus och att det går att hålla kameran stadigare när man håller den intill kroppen.

720 mm brännvidd är nämligen så långt att man annars riskerar att få suddiga bilder.

Annons
Foto: Sony 
Foto: Sony

Sony Cyber-shot HX80 släpps i april. Svenskt pris känner vi inte till men i USA kostar den 350 dollar.

Fakta
Optisk 30x ZEISS Vario-Sonnar T*-zoom med 60x ”Clear Image”-digitalzoom
Uppfällbar elektronisk OLED Tru-Finder-sökare
18.2 Mp Exmor R CMOS-bildsensor och BIONZ X-processor med full HDvideo
Optisk femaxlars SteadyShot-bildstabilisator
7,6 cm LCD-skärm med 921 000 bildpunkter (vridbar 180 grader)
Full HD-video i XAVC S-format upp till 50 Mbit/s
Uppfällbar blixt
Wifi, NFC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också