Nyhet

Flera förbättringar av Canon EOS R5 och två andra kameror

Canon uppdaterar tre kameror – och du kan göra det själv.
forfatter

Fotografer som har någon av Canons nyare systemkameror kan nu ladda ner en uppdatering som innehåller flera förbättringar och som kan ge ännu högre bildkvalitet.

Canon EOS R5 och EOS R6 kan uppdateras till firmware-version 1.3, medan EOS 1DX Mark III får version 1.4 med flera modifieringar som ger bättre arbetsflöde och funktionalitet.

Canon EOS R5
Foto: Lasse Svendsen

EOS R5 får videoinspelning i Full-HD med 120p och man kan lagra sina egna inställningar på minneskort som sedan överföras till en annan kamera.

Skärmen går dessutom att stänga av helt när man fotograferar och med både EOS 5R och EOS 6R kan fotografen kan åsidosätta fokus och fokusera manuellt med RF-objektiv i Servo AF-läge.

EOS R5 får dessutom Protect Image Transfer, som låser och skyddar bilder som kan överföras via FTP.

På EOS-1D X III och EOS R5 kan man se status för FTP-överföringar på skärmen.

Foto: Lasse Svendsen

Ny firmware ger bättre videofunktionalitet

Den nya programvaran (firmware) innehåller även inställning för RAW-film med lägre bithastighet för mindre filstorlekar och snabbare filöverföring på både EOS R5 och EOS 1DX Mark III.

EOS R5 får även Canon Log 3, samma Log Gamma-kurva som används av Cinema EOS-kameror och som ger ett större dynamiskt omfång. Den nya firmware-versionen innehåller också en ny IPB-inställning, med lägre bithastighet som sparar mindre videofiler.

Det kommer att finnas programuppdateringar för Digital Photo Professional (4.14) och EOS Utility (3.13.1), med stöd för de nya firmware-versionerna, som också är anpassade till Apples M1-processorer via Rosetta.

I ett pressmeddelande säger Canon att de har planer på att introducera Canon Log 3 till EOS R6 och EOS-1D X III i en kommande firmware-uppdatering.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.