TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Blixtsnabb Olympus OM-D för proffs

Under den coola retrodesignen döljer sig en riktig värstingkamera. Med väderskydd, världens snabbaste autofokus och unik bildstabilisering. Mitt i prick för yrkesfotografer.

forfatter
Publicerad 2012-02-08 - 22:24

E-M5 är den första modellen i OM-D-serien som är helt kompatibel med Olympus kritikerrosade PEN-serie. Den nya kameran är en liten, gedigen och synnerligen avancerad systemkamera. Och har ett par unika egenskaper.


en nya bildsensorn med 16 megapixlar har ungefär hälften så stor bildyta som en 24×36-fullformatsensor. Och om den var av samma format skulle Olympus CMOS-sensor ha haft nästan 33 megapixlar. Det är nästan lika mycket som Nikon D800 (utan närmare jämförelser).

Olympus hävdar att den nya bildsensorn och den nya TruePic VI-bildprocessorn ska ha en mycket bättre bilddynamik och 30 procent lägre brus på höga ISO-värden.


Bland nyheterna i E-M5 finns en unik fem-axlars bildstabilisering. Som till skillnad från konventionell bildstabilisering (oavsett om den är optisk eller elektronisk) utöver horisontell och vertikal stabilisering också mildrar rörelseoskärpa som orsakas av roterande eller rullande rörelser.


Enligt Olympus är autofokusen världens snabbaste. Autofokusen i PEN E-P3, E-PL3 och E-PM1 tillhör redan de snabbaste på marknaden, men den i E-M5 ska alltså vara ännu snabbare.

Kamerahuset av magnesium och aluminium är väderskyddat med gummipackningar som tätar alla öppningar och skyddar mot fukt, damm och smuts. Detsamma gäller för övrigt det nya objektivet 12–50 mm f3,5–6,3 samt det anpassade vertikalgreppet HLD-6.


E-M5 kan filma i 1080p/30-kvalitet och med stereoljud, och den unika bildstabilisatorn fungerar även när man filmar. Det ska bli intressant att se om Olympus har undvikit av med geléeffekten som E-P3 har vid snabba panoreringar.

På kamerans baksida har Olympus satt en 3-tums pekskärm med OLED-panel med 610 000 punkters upplösning. Som dessutom kan vinklas 80 grader uppåt och 50 grader nedåt vilket är praktiskt om man vill hålla kameran en bit ifrån sig och ta bilder ur en annan vinkel.


Olympus OM-D E-M5 finns i svart och silver och säljs antingen med kit-objektivet 14–42 mm f3,6–5,6 (pris ej fastställt) eller det ovan nämnda väderskyddade 12–50 mm f3,5–6,3 (12 000 kronor). Det går också att köpa kamerahuset löst för 10 000 kronor.

Kameran dyker upp i butikerna i april


olympus.se

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Leica släpper svart Summicron 28mm f2 Kommer endast i få exemplar – med en förbättring man måste titta noga efter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend