Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Blixtsnabb Olympus OM-D för proffs

Under den coola retrodesignen döljer sig en riktig värstingkamera. Med väderskydd, världens snabbaste autofokus och unik bildstabilisering. Mitt i prick för yrkesfotografer.

Av / 2012-02-08 - 22:24
Blixtsnabb Olympus OM-D för proffs

E-M5 är den första modellen i OM-D-serien som är helt kompatibel med Olympus kritikerrosade PEN-serie. Den nya kameran är en liten, gedigen och synnerligen avancerad systemkamera. Och har ett par unika egenskaper.


en nya bildsensorn med 16 megapixlar har ungefär hälften så stor bildyta som en 24×36-fullformatsensor. Och om den var av samma format skulle Olympus CMOS-sensor ha haft nästan 33 megapixlar. Det är nästan lika mycket som Nikon D800 (utan närmare jämförelser).

Olympus hävdar att den nya bildsensorn och den nya TruePic VI-bildprocessorn ska ha en mycket bättre bilddynamik och 30 procent lägre brus på höga ISO-värden.


Bland nyheterna i E-M5 finns en unik fem-axlars bildstabilisering. Som till skillnad från konventionell bildstabilisering (oavsett om den är optisk eller elektronisk) utöver horisontell och vertikal stabilisering också mildrar rörelseoskärpa som orsakas av roterande eller rullande rörelser.


Enligt Olympus är autofokusen världens snabbaste. Autofokusen i PEN E-P3, E-PL3 och E-PM1 tillhör redan de snabbaste på marknaden, men den i E-M5 ska alltså vara ännu snabbare.

Kamerahuset av magnesium och aluminium är väderskyddat med gummipackningar som tätar alla öppningar och skyddar mot fukt, damm och smuts. Detsamma gäller för övrigt det nya objektivet 12–50 mm f3,5–6,3 samt det anpassade vertikalgreppet HLD-6.


E-M5 kan filma i 1080p/30-kvalitet och med stereoljud, och den unika bildstabilisatorn fungerar även när man filmar. Det ska bli intressant att se om Olympus har undvikit av med geléeffekten som E-P3 har vid snabba panoreringar.

På kamerans baksida har Olympus satt en 3-tums pekskärm med OLED-panel med 610 000 punkters upplösning. Som dessutom kan vinklas 80 grader uppåt och 50 grader nedåt vilket är praktiskt om man vill hålla kameran en bit ifrån sig och ta bilder ur en annan vinkel.


Olympus OM-D E-M5 finns i svart och silver och säljs antingen med kit-objektivet 14–42 mm f3,6–5,6 (pris ej fastställt) eller det ovan nämnda väderskyddade 12–50 mm f3,5–6,3 (12 000 kronor). Det går också att köpa kamerahuset löst för 10 000 kronor.

Kameran dyker upp i butikerna i april


olympus.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen